Американське онкологічне товариство пропонує відмовитись від деяких продуктів, щоб зменшити ризик виникнення раку

Ні для кого не секрет, що хот-доги чи гамбургери – не найздоровіша їжа у світі. Червоне м’ясо давно пов’язують з потенційними ризиками для здоров’я, включаючи розвиток серцево-судинних захворювань. Ще більш сумнівним вважається оброблене м’ясо. Велика кількість досліджень пов’язує його надмірне вживання з підвищеним ризиком хронічних захворювань та передчасної смерті, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

На фоні цього, Американське онкологічне товариство розробило нові вказівки для профілактики раку, в яких зайняло більш жорстку позицію стосовно червоного та обробленого м’яса. Якщо раніше рекомендувалось лише обмежити його споживання, то тепер його радять зовсім виключити з раціону, спираючись на все зростаючу кількість доказів, що воно пов’язане з деякими найбільш розповсюдженими різновидами раку включаючи колоректальний рак, рак молочної залози та рак простати.

2019 мета-аналіз виявив, що зниження споживання червоного і обробленого м’яса було пов’язано з більш низьким ризиком смерті від раку, а зменшення кількості обробленого м’яса в раціоні було пов’язано зі зниженням ризику колоректального раку, раку кишечника і раку молочної залози.

Однак, ці висновки доволі суперечливі. Автори дослідження в кінцевому рахунку дійшли висновку, що ефект від поїдання червоного м’яса незначний, а дані, які пов’язують його з ризиком розвитку раку залишаються неоднозначними.

Суперечності виникають у зв’язку з типом даних, які використовувались для оцінки ризиків, пов’язаних з харчуванням та захворюваністю.

Золотий стандарт випробування лікарських препаратів, що відпускаються за рецептом – рандомізоване плацебоконтрольоване дослідження, важко застосувати до харчування. Це пов’язано з тим, що було б складно та не етично призначати двом групам людей дієти навмання та змусити їх дотримуватись цієї дієти протягом тривалого часу, щоб побачити, чи буде в одній з груп більша кількість випадків раку.

Однак, в нових рекомендаціях АОТ наводяться переконливі докази, які пов’язують споживання червоного та обробленого м’яса з ризиками для здоров’я.

Одне дослідження 2009 року виявило, що нітрати в обробленому м’ясі та гемове залізо в червоному м’ясі можуть навіть пошкодити ДНК. Інші, набагато давніші дослідження показали, що при приготуванні м’яса на сильному вогні або на відкритому вогні, утворюються канцерогени.

У 2015 році огляд 800 епідеміологічних досліджень послідовно пов’язував м’ясо з більш високим ризиком раку, зокрема колоректального раку, завдяки чому дослідники визначають оброблене м’ясо як канцерогенне, а червоне м’ясо – як потенційно канцерогенне для людини.

Найпереконливіші докази пов’язують споживання м’яса з виникненням колоректального раку, третього за поширеністю виду раку у світі. Дослідженнями встановлено, що відносний ризик колоректального раку збільшується на 22% з кожною додатковою щоденною порцією червоного м’яса та на 23% з кожною додатковою щоденною порцією обробленого м’яса.

Хоча потрібно провести додаткові дослідження, АОТ у своїх рекомендаціях пропонує замінити звичний шматок свинини на курятину, рибу або взагалі на рослинні джерела білка.

Поділись


Новини партнерів