У ВООЗ розповіли, яку роль в поширені коронавірусу відіграють носії без виражених симптомів

Представники ВООЗ заявили, що люди, які переносять COVID-19 безсимптомно, не є основним рушієм поширення коронавірусної інфекції, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Доктор Марія Ван Керхове, керівник відділу ВООЗ з питань захворювань та зоонозів, заявила на брифінгу в Женеві в понеділок, що хоча справді фіксуються випадки передачі COVID-19 від людей, в яких хвороба протікає безсимптомно, відсоток таких випадків дуже незначний.

Експерти ВООЗ ставлять під сумнів висновки деяких дослідників, що хворі на коронавірусну інфекцію, у яких вона протікає без симптомів, можуть завадити стримувати поширення інфекції. Поява перших свідчень про те, що люди, які не мають симптомів можуть заразити інших, справді викликала занепокоєння у медичній спільноті, але зараз чиновники ВООЗ доповідають, що це радше виключення.

“З даних, які ми маємо, видно, що передача вірусу людиною без симптомів сторонній особі – це рідкість”, – заявила Марія Ван Керхове. Однак, вона додала, що для того, аби остаточно прояснити роль безсимптомних носіїв коронавірусу в поширенні інфекції, потрібно більше досліджень.

Ван Керхове зазначила, що ВООЗ зараз покладається на дані, отримані шляхом відстеження контактів, в той час, коли вона закликала уряди зосередитись на виявленні та ізоляції заражених людей із симптомами, а також на відстеженні всіх, хто контактував з ними.

“У нас є ряд звітів з країн, які проводять дуже детальне відстеження контактів. Вони виявляють безсимптомні випадки. Вони слідкують за контактами. І вони не знаходять масової передачі вірусу від хворих без симптомів. Це дуже рідкісні випадки”, – додала вона.

Ван Керхове зауважила, що комплексні дослідження щодо передачі від безсимптомних носіїв важко провести, але наявні дані про відстеження контактів, які надають держави, свідчать про те, що вони набагато рідше передають вірус, ніж ті, у кого є виражені симптоми.

Тому тепер фахівці ВООЗ закликають основну увагу приділити тим хворим, які мають симптоми, виявляти їх, відстежувати контакти інфікованих та обмежувати ці контакти.

Поділись


Новини партнерів