Дієтолог пояснила, яку небезпеку можуть нести консерви

На початку пандемії багато людей закупилися консервами, оскільки вони довго зберігаються і, маючи певний запас консервів, можна зменшити кількість походів у продуктову крамницю та рідше контактувати з людьми, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This, Not That!.

Однак, постає питання, чи не є раціон, який включає багато консервованої їжі, шкідливим для здоров’я? Дієтолог Аріель Кестенбаум пояснила, чому важливо обмежити споживання таких продуктів.

Часто консерви містять багато натрію та інших консервантів, які збільшують термін їх зберігання, яле можуть мати негативний вплив на ваше здоров’я, особливо якщо споживати їх у великій кількості.

“Надлишок натрію може спричинити зростання артеріального тиску, збільшити ризик серцевих хвороб, а також може затримувати в організмі воду, що призводить до появи набряків”, – каже Кестенбаум.

Деяка частина упаковок консервованих продуктів на ринку все ще містить бісфенол-А, шкідливу речовину, яка при регулярному вживанні може призвести до підвищення артеріального тиску та збільшення ризику раку.

Якщо вас цікавить, мають фрукти та овочі більшу харчову цінність у свіжому чи консервованому вигляді, то Кестенбаум каже, що різниці практично немає. Однак потрібно врахувати, що до консервованих продуктів додають консерванти та ароматизатори. Консервовані фрукти, як правило, продаються у сиропах, які містять величезну кількість цукру.

Тому, якщо ви обираєте овочеві консерви для своєї родини, варто обирати ті, в яких вміст натрію знижено, або ж у яких він відсутній зовсім. Якщо ви не можете знайти такі, то ретельно помийте овочі під проточною водою.

Що стосується консервованих фруктів, Кестенбаум зауважує, що найпоживніші вони одразу після того, як ви відкрили банку. Тому їх варто з’їдати якнайшвидше.

Замість консервованих продуктів Кестенбаум рекомендує обирати заморожені. По-перше, їх заморожують тоді, коли вони вже достигли та містять найбільшу кількість поживних речовин. По-друге, до заморожених фруктів та овочів не додають натрій, цукор та інші консерванти. Більшість людей погоджується, що вони смачніші, ніж консервовані, однак це, звичайно, суб’єктивно.

В будь-якому разі, варто опиратись на доступність продуктів, адже навіть консервовані фрукти та овочі – це краще, ніж повна їх відсутність в раціоні. При тепловій обробці, яка є частиною процесу консервації, продукти втрачають значну кількість  поживних речовин, але після цього вони все одно залишаються джерелом клітковини та вітамінів.

Поділись


Новини партнерів