Науковці заявили, що підвищений тиск збільшує ризик померти від коронавірусу

Нове дослідження показало, що пацієнти з підвищеним кров’яним тиском, які були госпіталізовані через COVID-19, помирали вдвічі частіше, ніж пацієнти з нормальним артеріальним тиском, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Для тих же пацієнтів, хто перестав приймати препарати для зниження тиску, ризик смерті подвоювався ще раз, повідомляється в European Heart Journal.

“Важливо, щоб пацієнти з високим кров’яним тиском усвідомлювали, що у них підвищений ризик смерті від COVID-19”, – заявив старший автор дослідження Фей Лі, кардіолог із лікарні Ксекін в Сіань, Китай.

Науковці з Китаю та Ірландії проаналізували дані пацієнтів, що потрапили до лікарні Хуошеншань в Ухані між 5 лютого та 15 березня. Майже 30% з них (850 людей) мали гіпертонію. 4% цих пацієнтів померли, тоді як з 2027 пацієнтів без гіпертонії померло трохи більше 1%.

Врахувавши поправки на вік, стать та інші фактори, дослідники зробили висновок, що високий кров’яний тиск збільшує ризик смерті від COVID-19 вдвічі. В окремому метааналізі трьох інших досліджень, що охоплювали 2300 пацієнтів з COVID-19 з тієї ж лікарні, науковці досліджували вплив різних препаратів для контролю артеріального тиску на рівень смертності.

Всупереч їхнім очікуванням, вони виявили, що клас лікарських препаратів, відомий як інгібітори РААС – які включають інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ) та блокатори ангіотензинових рецепторів (АРБ) – не були пов’язані з вищою смертністю від COVID-19. Насправді, вони навіть допомогли трохи знизити ризик смерті.

“Ми пропонуємо пацієнтам з гіпертонією не припиняти та не змінювати своє лікування, не порадившись із лікарем” – сказав співавтор дослідження Лінг Тао.

Автори зазначили, що їхнє дослідження ґрунтувалось на спостереженнях, а не на клінічних випробуваннях, тому, щоб сформувати чіткі клінічні рекомендації, потрібні подальші дослідження.

Поділись


Новини партнерів