Австралійські вчені пропонують використовувати кавову гущу для боротьби з ожирінням

Науковці з Квінсленду опублікували перші дані про те, що вживання кавової гущі може допомогти в боротьбі з ожирінням, але дієтологи застерігають, що дослідів на людях поки не проводили, пише Жіночий світ

Дослідники з Університету Південного Квінсленду майже сім років досліджують властивості кавової гущі, щоб розкрити їх потенціал в якості функціональної їжі або як продукту, що здатен запобігти хворобам чи вилікувати їх. Команда науковців під керівництвом професора Ліндсі Брауна виявила, що кавова гуща може допомогти в боротьбі з ожирінням.

Вплив кавової гущі перевіряли на самцях щурів, яких годували продуктами з високим вмістом насичених жирів. В результаті вони страждали на ожиріння, порушення метаболізму глюкози та мали ураження серцево-судинної системи і печінки.

Після цього їх вісім тижнів годували кавовою гущею. Експеримент показав, що за цей час артеріальний тиск знизився, концентрація глюкози в крові повернулась до норми, а жирові відкладення навколо печінки почали зменшуватись.

Професор Браун каже, що вживання кавової гущі може допомогти контролювати вагу, зменшити ризик виникнення діабету, серцевих хвороб та інсульту.

Ввести кавову гущу в раціон можна, якщо зібрати її після приготування кави, висушити в духовці при 60°C протягом години та додати її до випічки. Але варто пам’ятати, що поки не проводились досліди на людях, слід використовувати кавову гущу з обережністю. Перш за все, поки досліди проводились тільки на щурах, не можна сказати, скільки кавової гущі потрібно людині, щоб відчути корисний ефект але не завдати шкоди здоров’ю.

Також дослідники зауважують, що використання кавової гущі буде корисним і з точки зору збереження довкілля, адже тільки в Сіднеї щороку утворюється 3000 тонн відходів від приготування кави.

Поділись


Новини партнерів