5 помилок при лікуванні опіків, який припускаються майже всі

Що в першу чергу ви робите, якщо випадково обпеклися на кухні? Прикладаєте до опіку лід чи охолоджуєте його під проточною водою? В інтернеті можна знайти чимало суперечливої інформації, яка заплутує людей. І в результаті, наші дії, замість того, щоб допомогти мінімізувати наслідки опіків, можуть ще більше нашкодити, пише Жіночий світ. Ми розглянемо поширені помилки, яких припускається більшість людей, але які можуть бути небезпечними.

Перш за все, місце опіку потрібно охолодити. Багато хто використовує для цього холодну воду або лід. І це неправильно, оскільки вони можуть пошкодити тканини. Вода повинна бути кімнатної температури, обпечену ділянку потрібно тримати під струменем води протягом кількох хвилин. Можна також скористатись компресом, але з тією ж умовою – він не повинен бути холодним.

Якщо на місці опіку з’явився пухир, більшість людей його проколюють. Насправді, цього робити не варто, оскільки ви можете занести інфекцію. Якщо опік сильно болить, проконсультуйтеся з лікарем, але не проколюйте його.

Інша крайність – використання антибіотичної мазі на будь-яких, навіть найбільш незначних опіках. Антибіотики вбивають усі бактерії – як хвороботворні, так і корисні для нашої шкіри. При незначних опіках не потрібно наносити на них ніяку мазь, вони досить швидко загояться самі, в тому числі й завдяки корисним бактеріям, що живуть на нашій шкірі.

Про цю помилку розповідають уже багато років, але все одно люди по всьому світу продовжують змащувати опіки олією, маслом, сметаною та іншими жирними продуктами. Пам’ятайте – цим ви “запечатуєте” тепло всередині опіку і не даєте йому охолодитись, що подовжує процес загоєння. Краще зволожте місце опіку кремом або лосьоном з алое, це куди краще допоможе.

Про біль від несильних опіків наступного дня залишаються лише спогади і ми забуваємо прикрити від сонця обпечену ділянку. Але це груба помилка, оскільки вплив сонячного світла на обпечену шкіру може призвести до того, що біль повернеться та з’являться пухирі. Тому не забувайте прикривати опіки від сонця принаймні протягом трьох днів.

І пам’ятайте – не всі опіки безпечно лікувати вдома. Опіки першого та другого ступеня не повинні мати серйозних наслідків, однак якщо опік сильніший, необхідно звернутись до медиків.

Поділись


Новини партнерів