У яких випадках не потрібно використовувати засоби для дезінфекції рук

Страх перед коронавірусом змусив нас усіх частіше мити руки і постійно використовувати дезінфікуючий засіб для рук. Це дійсно дуже важливо для зупинення поширення інфекції, але зловживання дезінфекторами може призвести до несприятливих наслідків, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Наприклад, надто часте використання дезінфектора може знищити хороші бактерії, які необхідні для підтримки здоров’я шкіри та організму загалом. Хоча складно визначити, скільки саме дезінфектора вам необхідно, щоб очистити шкіру, але не нашкодити, існують ситуації, коли ви точно можете уникнути використання дезінфікуючого засобу.

Перш за все, якщо ви маєте доступ до мила і води, потрібно надати перевагу саме їм. За даними Центру контролю і профілактики захворювань США, найкращий спосіб позбутись мікробів на руках – це мити руки з милом під проточною водою протягом 20 секунд. Мило не вбиває мікроби, а дозволяє видалити їх зі шкіри і змити за допомогою води. Тому, якщо є можливість вимити руки, а не користуватись антисептиком, скористайтесь нею.

Якщо ви колись намагались очистити сильно забруднені руки за допомогою санітайзера, ви знаєте, що в результаті замість чистої шкіри ви отримаєте просто каламутну грязючку. Дезінфікуючі засоби не здатні видалити бруд, а їхня ефективність проти бактерій та вірусів суттєво знижується, якщо руки сильно забруднені. Тому після занять спортом, садівництвом чи ігор на вулиці руки можна очистити тільки за допомогою мила і води.

Коли хтось чхає поруч із нами, ми автоматично тягнемось по дезінфектор. Але будьмо відверті – це не має сенсу. Ви скоріше вдихнете заражені краплі, ніж вони осядуть на ваших руках, адже забруднені руки – це не єдиний і навіть не основний шлях передачі хвороб. Тому не потрібно раз за разом дезінфікувати руки, якщо ваш колега за сусіднім столом чхає чи кашляє.

Багато хто дезінфікує руки просто за звичкою, але фахівці попереджають, що зловживання антисептиками може спричинити появу резистентних до їхньої дії бактерій. Крім того, часте дезінфектори можуть сильно пересушувати шкіру. Тому, якщо ви не торкались потенційно заражених поверхонь, не варто ними користуватись. Американський Центр контролю та профілактики захворювань попереджає, що краще користуватись антисептиками рідше, але робити це правильно – протягом 20 секунд розтирати їх по всій поверхні рук, включаючи зовнішню сторону долонь та простір між пальцями.

Не слід користуватись антисептиками для рук і тоді, коли поруч діти. Ні, використання їх на дитячій шкірі цілком безпечне. Але діти можуть вдихнути чи випити дезінфектор, а це вже може призвести до отруєнь. Також важливо, щоб дезінфікуючі засоби зберігались в недоступних для дітей місцях.

Якщо ви хворієте, то обробка рук після того, як ви кашляєте або чхаєте не допоможе. Хоча використання дезінфекторів справді має велике значення для зупинення поширення інфекцій, включаючи COVID-19, хворим людям краще залишатися вдома.

Поділись


Новини партнерів