Фахівець розповів, які наслідки для організму має зловживання кавою

Для багатьох людей їхня ранкова чашка кави (або три) – це головна мотивація піднятись з ліжка. Кава наповнює нас енергією, чудово смакує, а сам ритуал пиття ранкової кави з улюбленої чашки покращує настрій на увесь день, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This, Not That! 

Насправді, вживання кави пов’язане з рядом корисних для здоров’я ефектів, якщо, звісно, не пити її занадто багато. Кофеїн все ще викликає звикання і його надмірне споживання може викликати побічні реакції організму.

Дієтолог Келлі МакҐрейн розповіла про 5 ознак того, що ви зловживаєте кавою.

У вас порушений сон. Хоча кава допомагає прокинутись зранку і боротися з втомою протягом усього дня, вона може ускладнити засинання і сильно скоротити нічний сон. За результатами досліджень, кофеїн, який ви споживаєте за 6 годин до сну вже здатен погіршити його якість.

Ви відчуваєте тривожність. Кава – це стимулятор, який спонукає організм перейти в режим “бийся або тікай”. Тому навіть помірне споживання кофеїну може призвести до виникнення відчуття тривоги. Одне дослідження, в якому брали участь здорові дорослі чоловіки, показало, що у тих учасників, які випивали 300 мл кави перед важливим завданням, піднімався артеріальний тиск, збільшувався рівень кортизолу та вдвічі збільшувався рівень стресу, порівняно з тими учасниками, які вживали плацебо.

Ви відчуваєте “проносний ефект” кави. Кофеїн стимулює роботу товстої кишки, що примушує вас частіше відвідувати вбиральню.  За даними Міжнародного фонду з шлунково-кишкових розладів, 2-3 чашок кави на добу цілком достатньо, щоб спричинити діарею. Вам залишається тільки сподіватись, що це не відбудеться посеред важливої наради.

Ви помічаєте тремтіння після вживання кави. Це вже серйозний сигнал того, що споживання кофеїну потрібно скоротити. Кофеїн стимулює ЦНС і вживання великої кількості кави, приблизно трьох чашок для людей, які не мають підвищеної чутливості до кофеїну, може викликати тремтіння рук. Ви можете навіть відчути нудоту або прискорення серцебиття.

Ви набрали вагу. Якщо ви п’єте не чорну каву, а додаєте до неї цукор, вершки та молоко, разом з нею ви споживаєте велику кількість додаткових калорій. Для цього навіть не потрібно брати до кави десерт. Якщо ви додаєте в каву 30 г вершків і 2 чайні ложки цукру, то кожна чашка кави  додасть вам 125 калорій. Якщо ви випиваєте по 3 чашки кави на день, то це вже буде 375 зайвих калорій, при цьому ви майже не отримаєте поживних речовин.

Поділись


Новини партнерів