Фахівці з’ясували, яку небезпеку може становити безсоння для людей похилого віку

Безсоння може значно збільшити ризик того, що люди похилого віку не зможуть позбутися депресії, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Науковці проаналізували дані майже 600 осіб, старших за 60 років, які відвідували центри первинної медичної допомоги в Нью-Йорку, Філадельфії та Пітсбурзі. У всіх них була депресія різної важкості.

Дослідження тривало 12 місяців. Наприкінці цього терміну було виявлено, що порівняно з тими пацієнтами, чий сон покращився, у тих, в кого проблеми зі сном погіршились, важку депресію діагностували в 28 разів частіше.

Також пацієнти, чий сон погіршився, мали в 12 разів більший ризик виникнення легкої депресії та 10% частіше повідомляли про виникнення суїцидальних думок.

Дослідження проводили науковці зі школи громадського здоров’я Джона Хопкінса Блумберга. Звіт про нього був нещодавно опублікований в журналі Sleep.

Порівняно з пацієнтами, сон яких покращився, люди, які страждають на безсоння, але при цьому їхній стан не погіршується, також більше ризикують захворіти на депресію, хоча й не так сильно, як ті, чиї проблеми зі сном прогресують.

“Ці результати вказують на те, що симптоми безсоння у людей, що страждають на депресію, можуть допомогти оцінити ризик виникнення затяжної депресії та спроби самогубства”, –  сказав старший автор дослідження Адам Спіра, професор психічного здоров’я Джонса Хопкінса в Балтіморі.

“Ми не можемо сказати, що порушення сну, які ми спостерігаємо, обов’язково викликають поглиблення депресії”, – сказав він. “Але результати говорять про те, що люди похилого віку, які лікуються від депресії та мають проблеми зі сном, потребують подальшої клінічної допомоги”.

Спіра зазначив, що результати дослідження також свідчать про те, що лікування проблем зі сном слід розглядати як спосіб полегшити симптоми депресії у людей похилого віку, а також зменшити наслідки для психічного та фізичного здоров’я, пов’язані з порушеннями сну.

Поділись


Новини партнерів