Дослідження показало, що хімікати, які містяться в пестицидах та тефлоні, можуть бути причиною целіакії

Токсичні речовини, які потрапляють в організм ззовні, можуть бути пов’язані з підвищеним ризиком розвитку целіакії у дітей та молоді, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Целіакія – це імунний розлад, який призводить до непереносимості глютену, білка, який у великій кількості міститься в пшениці, житі та ячмені.

Науковці з Нью-Йоркського університету проаналізували кров 30 дітей та молодих людей, у яких нещодавно діагностували целіакію та порівняли результати з даними 60 інших молодих людей. Вони виявили, що підвищений вміст токсичних речовин, які можна знайти в пестицидах, а також антипригарному посуді та вогнезахисних агентах, пов’язаний з більшим ризиком розвитку целіакії.

“Наше дослідження вперше виміряло залежність між впливом хімічних речовин з навколишнього середовища та целіакією”, – сказав старший дослідник та дитячий гастроентеролог доктор Ієремія Левін.

“Ці результати також ставлять питання про наявність потенційних зв’язків між цими хімічними речовинами та іншими аутоімунними захворюваннями кишечника, які вимагають ретельного моніторингу та подальшого вивчення”, – додав Левін.

У ході дослідження з’ясувалось, що дітям та молодим людям, які мають високий вміст в крові хімічних речовин, що називаються дихлородіфенілділлоретіленом (ДДЕ), вдвічі частіше ставили діагноз целіакія, ніж іншим. ДДЕ часто можна знайти у пестицидах.

Стать також була важлива при встановленні зв’язку між ризиком розвитку целіакії та вмістом в крові токсичних речовин. Більшість хворих на целіакію у світі – це жінки.

Ті жінки, що мали підвищений вміст ДДЕ в крові, мали у 8 разів більший ризик розвитку целіакії. Жінки, в чиїй крові був підвищений рівень перфтороалкілів, що містяться, приміром, у тефлоні, мали в 5-9 разів більший ризик захворіти на целіакцію.

Дослідження показало, що у чоловіків зростали шанси розвитку целіакії, якщо в їх крові був підвищений вміст полібромованих дифенілових ефірів. Це вогнезахисні хімікати, що сповільнюють горіння.

Отримані результати були опубліковані 12 травня в журналі Environmental Research.

Потрібні подальші дослідження, щоб визначити, чи є ці токсичні хімічні речовини прямою причиною виникнення целіакії, оскільки це дослідження виявило лише кореляцію, зазначив співавтор дослідження та епідеміолог зі здоров’я доктор Леонардо Трасанде.

Поділись


Новини партнерів