Всесвітній день боротьби з гіпертонією: симптоми, ускладнення та профілактика

В наші дні гіпертонію можна розглядати як одну з найпоширеніших хвороб, спричинених неправильним способом життя. Від неї страждає майже третина населення. Це хронічне захворювання пов’язане з підвищеним артеріальним тиском, що в кінцевому результаті може призвести до цілої низки серцевих хвороб, пише Жіночий світ

Випадки гіпертонії все частіше зустрічаються серед молодого населення, починаючи з 20 років. Крім того, додатковим фактором ризику гіпертонії є стрес.

Хоча гіпертонія зазвичай розвивається протягом кількох років, якщо запустити її, це може призвести до пошкодження судин, особливо мозку, серця, очей та нирок. Тому дуже важливо, щоб кожен знав ознаки гіпертонії.

Симптоми гіпертонії зазвичай не проявляються на початку хвороби, але з часом можуть з’явитись кровотеча з носа, головні болі, задишка, почервоніння обличчя, запаморочення, біль у грудях, зниження зору та кров у сечі. З такими ознаками потрібно негайно звернутись до лікаря.

Гіпертонія буває двох типів – первинна та вторинна. Первинна гіпертонія спричинена генетикою та сидячим способом життя. Вторинна ж, яка зазвичай куди важча за первинну, спричинена іншими проблемами зі здоров’ям. Це можуть бути хвороби нирок, апное сну, вроджені вади серця, проблеми зі щитовидною залозою, вживання нелегальних препаратів, ендокринні пухлини або навіть надлишок ферментів надниркової залози.

Підвищений артеріальний тиск може пошкодити судини та органи. Найбільшої шкоди він завдає серцю і може стати причиною таких ускладнень, як аневризма, інсульт, серцева недостатність, ослаблення та звуження судин у нирках, метаболічний синдром та проблеми з пам’яттю.

Щоб запобігти гіпертонії, потрібно відмовитись від паління, регулярно займатись фізичними вправами, скоротити споживання алкоголю, солі та нездорової їжі, дотримуватись режиму сну, підтримувати здорову вагу тіла та проходити регулярні огляди в лікаря.

Поділись


Новини партнерів