Експерти: щоденне вживання солодких напоїв пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань у жінок

Вживання одного або декількох солодких напоїв в день пов’язане з більшою ймовірністю серцево-судинних захворювань у жінок, згідно з новим дослідженням, опублікованим сьогодні в Journal of the American Heart Association.

У великому дослідженні вчителів Каліфорнії (США), яке почалося в 1995 році, вживання одного або декількох солодких напоїв в день було пов’язане з на 26% більшою ймовірністю необхідності процедури реваскуляризації (ангіопластика), і на 21% вищою ймовірністю інсульту в порівнянні з жінками, які рідко або ніколи не пили солодких напоїв.

Цукрові напої були визначені як калорійні безалкогольні напої: підсолоджена вода в пляшках або чай, фруктові напої з додаванням цукру (але не 100% фруктові соки).

Результати дослідження

У дослідження було включено 106 000 жінок із середнім віком 52 роки, у яких не було діагностовано захворювання серця, інсульт або діабет. Жінки повідомляли, скільки і що пили, за допомогою опитувальника. Дані госпіталізації по штату використовувалися для визначення того, чи перенесла жінка серцевий напад, інсульт або операцію з відкриття закупорених артерій.

Автор дослідження Шеріл Андерсон, професор, керівник кафедри сім’ї та громадської охорони здоров’я Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і голова комітету з харчування Американської кардіологічної асоціації:

“Хоча дослідження носить оглядовий характер і не доводить причинно-наслідкового зв’язку, ми припускаємо, що цукор може підвищити ризик серцево-судинних захворювань. Він підвищує рівень глюкози і концентрації інсуліну в крові, що може підвищити апетит і привести до ожиріння, а це головний фактор ризику серцево-судинних захворювань. Високий рівень цукру в крові пов’язаний з окислювальним стресом і запаленням, інсулінорезистентністю, нездоровим профілем холестерину і діабетом 2 типу, станами, які тісно пов’язані з розвитком атеросклерозу, повільним звуженням артерій, що лежать в основі більшості серцево-судинних захворювань”.

Поділись


Новини партнерів