Шлунково-кишечні симптоми можуть сигналізувати про COVID-19 у дітей

Дослідження показало, що кашель та інші респіраторні симптоми – не єдині ознаки COVID-19 у дітей, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Науковці вивчили випадки п’яти дітей, які доставили до лікарні зі шлунковими симптомами, після чого їм встановили діагнози пневмонія та COVID-19.

Автори дослідження підсумовують, що будь-яку дитину, яка має діарею в поєднанні з гарячкою чи підтвердженими контактами з інфікованими, слід перевіряти на COVID-19. Отримані результати були опубліковані 12 травня в журналі Frontiers in Pediatrics.

“Ці діти звертались по медичну допомогу через неспоріднені з коронавірусом проблеми – в одного був камінь у нирках, в іншого – травма голови. Але у всіх була пневмонія, підтверджена КТ грудної клітини, а згодом підтвердився і COVID-19”, – сказав автор дослідження доктор Венбін Лі з відділення педіатрії лікарні Тонджі в Ухані, Китай.

“Незважаючи на те, що їхні початкові симптоми, можливо, були не пов’язані між собою, або симптоми COVID-19 у них були легкими чи неявними до госпіталізації, важливо, у чотирьох із п’яти випадків шлункові симптоми були першими проявами цього захворювання”, – сказав він.

“Шлунково-кишкові симптоми, які з’являлись у деяких дітей із COVID-19 на початку хвороби, свідчать про те, що зараження може відбутися через травний тракт, оскільки тип рецепторів з клітин легенів, через які коронавірус проникає у середину, є також і в клітинах кишечника” – каже Лі.

Він додає, що оскільки більшість дітей переносить хворобу легко, а в рідкісних важких випадках загострюються інші проблеми зі здоров’ям, дуже просто пропустити хворобу на ранній стадії, коли в дитини проявляються нереспіраторні симптоми.

Лі каже, що дані з цього дослідження можуть бути використані для швидкого виявлення і ізолювання дітей з такими симптомами, які можуть передавати коронавірус іншим. Але потрібні додаткові дослідженні на великій вибірці.

Поділись


Новини партнерів