Дослідження показали, що діти, які можуть самі приймати рішення щодо свого харчування, менше схильні до ожиріння в майбутньому

Надання дітям можливості самостійно примати рішення щодо їжі, а також заохочення їх до здорового вибору на власному прикладі, може сприяти формуванню більш здорових харчових звичок протягом усього життя, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Про це експерти з харчування заявили 11 травня в Журналі Американської асоціації серця.

Коли батьки використовують більш “авторитарний” підхід до харчування дітей, діти частіше їдять тоді, коли не відчувають голоду та споживають нездорову їжу потайки від батьків. Це призводить до ожиріння та розладів харчової поведінки, пишуть автори статті.

В той же час, експерти заявляють, що підхід, при якому дітям дозволяється їсти все, що вони захочуть та в будь-який час, також не забезпечує формування здорових харчових звичок, оскільки не дає уявлення про необхідні обмеження і також сприяє розвитку ожиріння.

“Батьки та опікуни повинні розглянути можливість створення позитивного харчового середовища, орієнтованого на здорові харчові звички, а не зосереджуватись на жорстких обмеженнях того, що і як дитина повинна їсти”, – сказала доктор Алексіс С. Вуд, керівниця наукової групи.

“На харчову поведінку дітей впливають інші люди, з якими вони стикаються, тому , в ідеалі, вся сім’я повинна дотримуватись здорового харчування”, – додала Вуд.

На багатьох дітей впливає емоційна атмосфера навколо їжі, включаючи побажання та вимоги батьків та вихователів. Якщо діти відчувають, що їх намагаються обмежити або змусити їсти певні продукти, їм може бути важче дослухатись до сигналів організму, які дозволяють зрозуміти, коли вони ситі, а коли – голодні.

Наприклад, дослідження, опубліковане в жовтні в журналі Journal of Adolescent Health, виявило, що у дівчат, на яких тиснули батьки щодо дотримання дієти, мали на 49% більший ризик ожиріння порівняно з дівчатами, які не зазнали батьківського тиску.

Найкраще буде пропонувати дітям декілька варіантів здорових продуктів на вибір. Це допоможе розробити систему харчування, яка дозволить підтримувати здорову вагу протягом всього життя, зменшуючи ризик виникнення захворювань серця та діабету.

Щоб заохочувати дітей до здорового харчування, батьки повинні харчуватись щодня в один і той же час та додавати нові страви до тих, які вже є в раціоні дитини. Крім того, батьки повинні звертати увагу на словесні чи невербальні сигнали голоду та ситості і уникати тиску на дітей, щоб вони їли більше, ніж хочуть.

Деяким батькам буває складно дозволити дітям самим обирати для себе їжу, бо вони неохоче пробують нові продукти і дуже прискіпливо їх обирають. Це нормальна поведінка для дітей віком від 1 до 5 років, коли вони тільки дізнаються про смаки та текстури твердої їжі.

“Цілком очевидно, що кожна дитина індивідуальна і її ставлення до здорової їжі по мірі дорослішання теж”, сказала Вуд.

“Тому дуже важливо створити середовище, яке спонукає розвивати навички прийняття рішень та забезпечує різноманітність здорових та поживних продуктів, а не приділяти надмірну увагу індивідуальним рішенням дитини”.

Поділись


Новини партнерів