Високий ІМТ у дитячому віці може бути причиною серцево-судинних захворювань та діабету в зрілості

Нове європейське дослідження виявило, що у дітей з більш високим індексом маси тіла (ІМТ) може бути підвищений ризик серцевих захворювань та діабету в дорослому віці, пише Жіночий світ з посиланням на Sunday Times.

Нове дослідження, проведене дослідниками Брістольського університету, розглянуло понад 450 000 людей, які беруть участь у британському Біобанку – масштабному дослідженні, що включає інформацію про гени понад півмільйона жителів Великобританії – та дані понад 700 000 осіб, взятих з чотирьох масштабних генетичних досліджень.

Дослідники використовували генетичні дані та методику, що називається Менделівською рандомізацією, щоб дослідити, чи існував зв’язок між ІМТ у дитинстві та ризиком виникнення чотирьох різних захворювань у дорослому житті – ішемічної хвороби артерії, діабету другого типу, раку молочної залози та раку передміхурової залози.

Менделівська рандомізація передбачає вивчення генетичних варіантів, щоб визначити, чи пов’язані певні фактори з більш високим або навпаки, більш низьким ризиком виникнення того чи іншого захворювання. Оскільки це дає більш достовірні результати, ніж використання даних з опитувань, будь-які знайдені кореляції мають більш високу ймовірність виявитись результатом прямого причинно-наслідкового зв’язку.

Отримані результати, опубліковані BMJ 8 травня, показали, що більший ІМТ у віці десяти років корелює з більш високим ризиком ішемічної хвороби та діабету 2 типу, хоча найбільшим був ризик у тих учасників, які також мали високий ІМТ у зрілому віці.

Науковці також виявили докази того, що серед жінок-учасниць більш високий ІМТ в дитячому віці був пов’язаний зі зменшенням імовірності виникнення раку молочної залози в подальшому житті, але тут можуть відігравати свою роль терміни статевого дозрівання, тому потрібні додаткові дослідження.

Не було знайдено жодних вагомих доказів, які б пов’язували ІМТ з ризиком раку простати.

Вчені зазначають, що їхнє дослідження має деякі обмеження, однак, завдяки сильним сторонам дослідження, таким як великий розмір вибірки, автори все ж роблять висновок, що може існувати зв’язок між ІМТ у дитинстві та ризиком ішемічної хвороби і діабету 2 типу в зрілому віці, особливо коли люди також мають високий ІМТ і у подальшому житті.

Професор Мері Шкілінг додає, що вплив надмірної ваги на ці захворювання “можна усунути, досягнувши і підтримуючи нормальний індекс маси тіла у зрілому віці”, додавши, що “період статевого дозрівання може бути ключовим моментом для лікування ожиріння”.

Поділись


Новини партнерів