Чим небезпечна залізодефіцитна анемія

Анемія – це стан, при якому організм не може виробити достатньо здорових еритроцитів, щоб переносити кисень до різних органів. Причин у анемії може бути безліч, але найпоширеніша – це дефіцит заліза, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Ми всі знаємо, що для збереження здоров’я важливе достатнє споживання вітамінів і мінералів. Дефіцит будь-якої з поживних речовин може негативно впливати на наше здоров’я. Залізо відповідає за вироблення еритроцитів в організмі. Коли організм не виробляє достатню кількість еритроцитів для перенесення кисню до різних частин тіла, це може призвести до анемії.

Залізодефіцитна анемія частіше зустрічається у вагітних жінок та під час менструацій. Вона може змусити вас відчувати втому і слабкість. Анемія може бути легкою або важкою, тимчасовою або постійною, залежно від її причини.

Хоча ми знаємо, що спричинена дефіцитом заліза анемія є доволі поширеною, навряд чи ми сприймаємо її достатньо серйозно. Аж поки вона не призведе до важких наслідків.

Анемія може бути викликана трьома основними причинами:

  • Організм не виробляє достатньо еритроцитів
  • Еритроцити втрачаються внаслідок кровотечі
  • Організм знищує власні еритроцити

Перша з них найчастіше пов’язана саме з дефіцитом заліза. Його можна легко виправити, якщо внести у свій раціон більше багатих на залізо продуктів харчування або приймати добавки. Однак, якщо нічого з цим не робити, дефіцит заліза може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Скажімо, аритмія може бути наслідком дефіциту заліза. Через нестачу червоних кров’яних тілець серцю доводиться перекачувати більше крові. Це може призвести до нерегулярного серцебиття і в крайніх випадках людина може страждати від серцевої недостатності або збільшення серця.

У вагітних дефіцит заліза може призвести до ранніх пологів і малої ваги плоду.

У дітей дефіцит заліза викликає затримку росту та робить їх більш вразливими до інфекцій.

Щоб збільшити споживання заліза, до раціону потрібно включити м’ясо, боби, гарбуз, насіння кабачків, листові зелені овочі, родзинки, сухофрукти та яйця. Дієтичні добавки з залізом рекомендується приймати тільки за призначенням лікаря.

Поділись


Новини партнерів