Нове дослідження показало, що рівень вітаміну D може впливати на смертність від COVID-19

Вітамін D важливий для наших кісток, зубів, а також імунної системи. Дослідження показали, що ця поживна речовина відіграє важливу роль у боротьбі з інфекціями. Нове дослідження також виявило зв’язок між дефіцитом вітаміну D та високою смертністю від COVID-19, спричиненої новим коронавірусом, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Раніше дослідження, засновані на спостереженнях, дозволяли припустити, що низький рівень вітаміну D може підвищувати ризик виникнення ГРВІ, хоча роль вітаміну D у боротьбі з коронавірусною хворобою ще не встановлена.

Дослідницька група під керівництвом Університету Північного Заходу вивчала дані лікарень та клінік різних країн, включаючи Німеччину, Італію, Іран, Францію, Іспанію, Китай, Південну Корею, Швейцарію, Великобританію та США, щоб з’ясувати, чи пов’язані важкі випадки COVID-19 з дефіцитом вітаміну D.

Вони виявили, що пацієнти із країн з високим рівнем смертності від COVID-19, таких як Іспанія, Італія та Великобританія, мали в середньому нижчий рівень вітаміну D, порівняно з пацієнтами, які не так важко переносили хворобу.

“Ми виявили значну залежність між середнім рівнем вітаміну D та кількістю випадків COVID-19, зокрема, коефіцієнтами смертності від COVID-19 на душу населення в 20 країнах Європи”, – сказав один з дослідників доктор Лі Сміт з університету Англія Раскін, у Великій Британії.

Дослідження також встановило сильну кореляцію між рівнем вітаміну D та цитокіновим штормом, небезпечним станом, викликаним гіперактивністю імунної системи. Експерти заявили, що цитокіновий шторм може серйозно пошкодити легені та призвести до гострого респіраторного дистрес-синдрому або навіть до смерті пацієнтів.

Вітамін D регулює реакцію лейкоцитів, не даючи їм виділити занадто багато цитокінів. Дослідники вважають, що їхні висновки дозволяють припустити, що вітамін D може зменшити тяжкість COVID-19, пригнічуючи цитокіновий шторм у пацієнтів. Однак, за їхніми словами, потрібно провести додаткові дослідження. Поки що медики не рекомендують вживати добавки вітаміну D в якості профілактики коронавірусної інфекції.

Поділись


Новини партнерів