Дослідження показало, що кровоносні судини підлітків з певними хворобами старіють передчасно

Ожиріння, діабет другого типу та високий кров’яний тиск підвищують ризик передчасного старіння кровоносних судин у підлітків, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

“Наше дослідження демонструє, що повільні зміни судин, що призводять до розвитку атеросклерозу, починаються вже у ранньому віці”, – сказав головний автор дослідження Джастін Райдер. Він доцент кафедри педіатрії в медичному училищі Міннесоти в Міннеаполісі.

Дослідження включало 141 підлітка із нормальною вагою, 156 підлітків із ожирінням та 151 підлітка з діабетом 2 типу, за якими слідкували протягом п’яти років. Середній вік учасників становив майже 18 років, коли почалося дослідження.

Воно показало, що у підлітків, що страждають на ожиріння, діабет другого типу або високий систолічний артеріальним тиск, набагато більше шансів, що стінки їхньої сонної артерії стануть товстішими і жорсткішими, ніж у підлітків з нормальною вагою. Сонна артерія – головна судина, яка веде до мозку.

Ожиріння, діабет другого типу та високий кров’яний тиск є основними факторами ризику інфаркту та інсульту в майбутньому, відзначили автори дослідження. Отримані результати були опубліковані 6 травня в журналі Американської асоціації серця.

“Ожиріння, діабет другого типу або високий систолічний артеріальний тиск у кожного учасника були пов’язані з більшою товщиною стінок і жорсткістю артерій серед цієї групи молодих людей, і однаковою мірою дозволяли передбачити їх наявність”, – заявив Райдер.

“Що найбільше здивувало нашу команду, це те, що учасники з підвищеним систолічним артеріальним тиском мали такий же ризик збільшення товщини стінок та жорсткості судин, як і їхні однолітки з ожирінням та діабетом другого типу”, – додав він. (Систолічний тиск – рівень тиску крові на стінки артерій в момент максимального скорочення серця. Саме цей показник іде першим на приладах, що вимірюють кров’яний тиск.)

Райдер сказав, що з ожирінням потрібно серйозно боротися, оскільки воно призводить до раннього старіння судин та підвищеного ризику виникнення серцево-судинних захворюювань в майбутньому.

Поділись


Новини партнерів