Лікарі розповіли, як визначити рак легенів на ранній стадії

Визначити рак легенів на ранній стадії можна, якщо звернути увагу на біль, що виникає в грудях або спині під час кашлю, сміху або при інших діях. Таку пораду дали фахівці Національної служби охорони здоров’я Великобританії (NHS).

Рак легенів є одним з найбільш серйозних типів раку, який необхідно діагностувати якомога раніше, щоб він не поширився на інші частини тіла. Британські лікарі розповіли в публікації видання Express, як визначити дане захворювання на ранній стадії.

За словами медиків, ранньою ознакою розвитку раку легенів є біль у грудях або спині, який може посилюватися при кашлі, сміху, глибокому диханні.

«Такий біль може бути відносно постійним, або його відчуття в певні моменти стає інтенсивнішим. Йлшл сила варіюється у різних людей, може бути більш-менш вираженою. Але в будь-якому випадку, вам потрібно поговорити з лікарем, якщо під час кашлю або сміху з’являється біль в грудях», – розповіли експерти з NHS.

Також, додали вони, на ранній стадії раку легенів можуть виникати невеликий кашель або задишка, в залежності від того, яка частина легень уражена. У міру розвитку процесу ці симптоми можуть ставати більш вираженими.

Подібно до інших онкозахворювань рак легенів може також викликати системні симптоми – наприклад, втрату апетиту, загальну втому, зниження ваги.

Визначити наявність пухлини в легенях можна і по появі кашлю, який не був властивий людині до цього. Такий кашель зазвичай має тенденцію посилюватися з часом, його починають супроводжувати виділення крові.

Крім цього, в голосі людини може виникати хрипота, при диханні відчуватися хрипи. Іноді спостерігаються набряк обличчя, утруднене ковтання.

«Зміни, що викликаються раком легенів на ранніх стадіях, можуть варіюватися від людини до людини, але зазвичай включають біль в грудях, спині або плечах, який посилюється під час кашлю, сміху або глибокого дихання», – резюмували лікарі.

Поділись


Новини партнерів