5 продуктів, які категорично не можна вживати перед сном

Через карантин багато людей відчули на собі вплив порушеного графіку сну, харчування, а також збільшення стресу. У тих, в кого раніше були проблеми з психічним здоров’ям, все частіше виникають рецидиви, а у величезної кількості людей подібні ознаки з’явилися вперше, пише Жіночий світ.

Однією з найпоширеніших проблем із психічним здоров’ям стало безсоння, яке може бути як причиною, так і симптомом багатьох захворювань, включаючи тривожність та депресію. Сон дозволяє нам відновитись – не тільки тілу, але й розуму. Тому ви повинні стежити за тим, аби спати достатньо та добре відпочивати. Медитація, фізичні навантаження, дотримання графіку сну – все це способи увійти в правильний режим сну, який дозволить вам повноцінно відпочити вночі. Але варто також приділити увагу харчуванню. Те, що ви їсте, і коли ви це їсте, також впливає на якість та тривалість сну.

Деякі продукти не варто вживати перед сном. Вони можуть стимулювати ваш мозок, ускладнюючи засинання, або спричинити проблеми з травленням, які викличуть дискомфорт. Ось список із 5 продуктів, яких не варто вживати ввечері, якщо ви хочете добре відпочити уночі:

Газовані напої. Більшість із них містять кофеїн, який не даватиме вам заснути до пізньої ночі. Також вони можуть стати причиною проблем із травленням. Солодкої газованої води варто взагалі уникати, оскільки вона містить величезну кількість цукру, але точно не слід пити її просто перед сном.

Темний шоколад. Хоча він і корисний для здоров’я, багатий на антиоксиданти та мінерали, допомагає при менструальних болях та при схудненні, їсти його на ніч категорично не можна. За даними Національного фонду сну, США, теобромін, який міститься в невеликій кількості в темному шоколаді, може збільшити частоту серцевих скорочень і викликати безсоння. Темний шоколад також містить кофеїн, який може не дати вам заснути.

Крупи з високим вмістом цукру. Цукор – головне джерело енергії в організмі. Коли ви споживаєте каші з високим вмістом цукру, це, ймовірно, змусить вас почуватися бадьорими та викликати безсоння. Якщо вам дійсно потрібно перекусити пізно ввечері, рекомендується обрати свіжі фрукти, горіхи та насіння.

Алкоголь. Попри поширену думку, що алкоголь допомагає заснути, огляд 27 досліджень показав, що алкоголь зовсім не покращує якість сну. Згідно з результатами досліджень, алкоголь лише дозволяє здоровим людям швидше перейти у фазу глибокого сну, але це сильно скорочує швидкий сон.

Жирна їжа. Їжа з великою кількістю жиру потребує багато часу на перетравлення. Ваша травна система теж потребує відпочинку, тому з цим можуть виникнути проблеми. Обирайте для вечері легкі страви і споживайте їх не менш, ніж за дві години до сну.

Поділись


Новини партнерів