Американські науковці досліджують зв’язок втрати слуху із деменцією

Сприйняття звуків може стимулювати мозок і зниження слуху має серйозний влив на здоров’я, особливо для людей похилого віку, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Втрата слуху пов’язана зі зниженням когнітивних здібностей, хоча для визначення ступеня цього зв’язку потрібні додаткові дослідження, – сказав доктор Костантіно Іадекола, директор Дослідницького інституту мозку та розуму сімейства Фейл у медичному коледжі Вайла Корнелла в Нью-Йорку.

У дослідженні 2011 року, опублікованому в JAMA Neurology, було встановлено, що ті люди, в яких було незначне погіршення слуху, мали майже вдвічі більший ризик розвитку деменції порівняно з людьми з нормальним слухом. Ті, в кого були помірне погіршення слуху, вже мали три рази більший ризик, а ті, хто майже або повністю втратили слух – в п’ять.

“Все, що ми знаємо, – це те, що люди, в яких погіршується слух, частіше схильні до деменції”, – сказав Іадекола. “Це не означає, що втрата слуху викликає деменцію, або, що деменція викликає зниження слуху”.

Деменція може розвиватися з різних причин, включаючи судинні, нейродегенеративні та нейроімунні захворювання, сказав Іадекола. “Кожне з них по-різному впливає на мозок”.

Одна з теорій зв’язку між деменцією та втратою слуху полягає в тому, що деменція створює певні умови, які можуть вплинути на здатність чути, зазначив Іадекола. Або, додав він, все може бути навпаки, і це втрата слуху якось погіршує здатність мозку функціонувати.

“Слух – це важлива складова нашої здатності спілкуватися з навколишнім світом”, – сказав Ніколас Рід, аудіолог та викладач Кохлеарського центру слуху та громадського здоров’я в Школі громадського здоров’я Джона Хопкінса, що в Балтіморі.

“Погіршення слуху тісно пов’язане з соціальною ізоляцією та самотністю”, – сказав він, – “Ми давно знаємо, що соціальна ізоляція та самотність пов’язані з серйозними наслідками для здоров’я, такими як деменція та когнітивний спад”.

Рід є частиною команди Джонса Хопкінса, яка веде дослідження, що розглядає потенціал слухових процедур для зменшення когнітивного зниження у літніх людей. Це таке дослідження, яке може змінити якість життя населення похилого віку для наступних поколінь.

Результатів не очікують протягом найближчих кількох років. На даний момент, сказав Рід, поки існуючі дослідження остаточно не прийшли до висновку, чи може слуховий апарат допомогти, хоча багато вчених схиляються до думки, що він таки допомагає.

Але не всі люди, в яких погіршується слух, одразу потребують слухового апарату.

Щоб знизити імовірність проблем зі слухом, Рід радить регулярно перевіряти слух після 60 років, а також користуватись берушами на концертах та спортивних заходах.

Рід вказує на звіт Міжнародної комісії Lancet з питань запобігання, лікування та догляду за пацієнтами з деменцією за 2017 рік як на доказ важливості профілактики. У звіті втрата слуху визначається як один із дев’яти факторів ризику, на які потенційно можна впливати. Вони сприяли приблизно 35% випадків деменції, при цьому втрата слуху – найбільший фактор ризику у 9% випадків.

“Це означає, що теоретично можна уникнути 9% випадків деменції, якщо вирішити проблему втрати слуху”, – каже Рід.

Також на слух впливає наш спосіб життя. Ті, хто регулярно займаються фізичними вправами та контролюють свій артеріальний тиск, мають меншу імовірність появи проблем зі слухом.

“Що стосується здоров’я, то з віком основне наше завдання полягає в тому, щоб підтримувати нашу здатність функціонувати якомога більш незалежно”, – каже Іадекола. “І слух для цього надзвичайно важливий”.

Поділись


Новини партнерів