Дослідження: ягоди, яблука і чай захищають від хвороби Альцгеймера

У літніх людей, які споживають невелику кількість продуктів, багатих на флавоноїди – ягоди, яблука і чай, вірогідність розвитку хвороби Альцгеймера і пов’язаної з нею деменції була в 2-4 рази вища. До такого висновку прийшли вчені з Дослідницького центру з проблем старіння Міністерства сільського господарства США при Університеті Тафтса (Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (USDA HNRCA) at Tufts University).

Дослідницька група визначила, що низьке споживання трьох типів флавоноїдів пов’язане з високим ризиком деменції в порівнянні з високим споживанням. Зокрема:

  • Низьке споживання яблук, груш і чаю було пов’язане з подвійним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.
  • Низьке споживання антоціанів (чорниця, полуниця і червоне вино) було пов’язане з чотириразовим ризиком розвитку Альцгеймера.
  • Недостатня кількість в раціоні флавоноїдних полімерів (яблука) було пов’язане з подвійним ризиком деменції різних типів.

«Зелений чай і ягоди, є хорошими джерелами флавоноїдів», – сказала перший автор дослідження Есра Шіштар. – «Чашки чаю в день, ягоди два або три рази на тиждень буде достатньо».

50 років, приблизний вік, в якому дані були вперше проаналізовані для учасників: ще не занадто пізно, щоб внести позитивні зміни в дієту.

«Ризик слабоумства дійсно починає зростати з 70 років. Коли ви наближаєтеся до 50, важливо почати думати про здорову дієту, якщо ви цього ще не зробили».

Поділись


Новини партнерів