Чому здорове харчування краще, ніж дієти для схуднення

6 травня кожного року відзначається Міжнародний день без дієт (МДБД). Започатковане в 1992 році Мері Еванс Янг це свято покликане пропагувати здоровий спосіб життя з акцентом на здоров’я для людей з будь-яким розміром, пише Жіночий світ.

МДБД відзначає красу та різноманітність усіх типів фігури. Він спрямований на підвищення рівня обізнаності щодо потенційних ризиків для здоров’я від дотримання жорсткої дієти та ймовірності успіху – особливо щодо закріплення результату схуднення.

Останніми роками люди все частіше відмовляються від дієт та обирають інтуїтивне харчування замість встановлення жорстких рамок. Однією з причин цього є результати досліджень, що свідчать про те, що дієта в довготсроковій перспективі знизити вагу не допомагає. Ряд досліджень показав, що втрачена за допомогою дієт вага в більшості випадків повертається протягом року.

Які ж переваги має дотримання здорового збалансованого раціону перед дієтами для схуднення.

Перш за все, споживання їжі стає значно простішим. Дотримуючись популярних дієт, доводиться постійно перевіряти інформацію, щоб зрозуміти, чи заснована вона на фактах і наукових даних, чи вам трапився один із численних міфів. Тепер їжа не потребує годин роздумів та підготовки. Ви знаєте, які речовини вам потрібні та звідки ви можете їх отримати.

Також у вас пришвидшиться метаболізм. Жорстке обмеження споживання калорій його уповільнює, і ви не тільки споживаєте, а і спалюєте куди менше калорій, ніж могли б. Це може заважати вам скинути зайві кілограми. Також саме цим пояснюється швидкий набір ваги після завершення дієти – ви починаєте їсти, як звичайно, але організм спалює енергію значно повільніше і намагається відновити запаси. Якщо замість дієти ви оберете збалансований раціон з великою кількістю клітковини, такої проблеми не виникне.

Крім того, ви не думатимете про їжу так часто. Дієта може змусити вас почуватись голодними і, як результат, ви часто думатимете про їжу. Але якщо ви харчуватиметесь більш інтуїтивно, це сприятиме більш здоровому ставленню як до їжі, так і до свого образу тіла. Це покращить якість вашого життя.

А ще ви звільните думки від постійного підрахунку калорій та часу до наступного прийому їжі. Насправді, в цьому полялгає чи не найбільша складність дієт для схуднення – ви змушені їсти у чітко визначений час, а не тоді, коли відчуваєте голод. Якщо ж ви перейдете на збалансований раціон і зможете їсти тоді, коли вам зручно, це звільнить ваш розум для більш важливих речей.

І головне – ви станете щасливішими. Їжа дуже сильно впливає на наше самопочуття. Дотримання збалансованого раціону не тільки дозволить вам контролювати свою вагу та зменшить ризик багатьох хронічних хвороб. Дослідження показали, що вибір їжі може також вплинути на настрій та психічне здоров’я. І замість витрачати час на зважування кожного фрукта та читання книг про нові модні дієти, ви зможете зайнятися чимось, що вас дійсно порадує.

Тож замість того, аби дотримуватись жорстких дієт з обмеженням калорій, перейдіть на здоровий раціон, який міститиме всі необхідні організму вітаміни та мінерали.

Поділись


Новини партнерів