Лікарі пояснили, чому після 50 варто сісти на дієту

Говорити про вагу непросто. Всі ми виросли і сформувалися в “дієтичній культурі”, тому майже кожна жінка тримає в голові дві умовні величини: скільки у неї “зайвих” кілограмів, і якої ваги вона “повинна бути”. Нерідко ці думки поглинають нас повністю, забираючи радість життя і змушуючи відкладати задоволення на потім, до часу “коли я схудну”.

Але, якими б не були стандарти, громадський тиск або власні ідеали, не варто забувати, що маса – це, перш за все, фізіологічний стан тіла в якому ми живемо. Коли жінки наближаються до менопаузи або вже пережили її, вага починає рости, навіть якщо не змінювався режим харчування або тренувань. Уповільнення обмінних процесів веде до набору кілограмів – зазвичай в діапазоні від 1,5 до 15. У середньому, жінки у віці набирають щороку від 500 грам до 2,5 кілограм.

Ми ні в якому разі не хочемо присоромити жінок за їх вагу або розповідати про те, як повинні виглядати їхні тіла. Цим успішно займається ціла індустрія, яка заробляє на наших страхах, комплексах та мріях, і ми дуже сподіваємося, що одного разу ситуація зміниться. Ми віримо, що будь-яке тіло заслуговує на повагу і любов, а почуття власної гідності не пов’язане з розміром брюк.

Але ми зробили б жінкам ведмежу послугу, уникаючи обговорення медичних аспектів, пов’язаних з надмірною масою тіла. Спробуємо дотримати баланс.

Що говорить медицина?

Швидше за все, ви вже чули про те, що ожиріння стає загальносвітовою проблемою. Аналіз статистики за десять років показує, що до 2016 року частка дорослих з ожирінням зросла на третину. Цікавим є те, що швидкість приросту у дорослих помітно вища, ніж у дітей, хоча саме про “епідемію дитячого ожиріння” зазвичай сурмлять заголовки.

Приймати своє тіло вкрай важливо, адже у нас не буде іншого. Але це не означає, що його стан не можна змінити в кращу сторону, адже зменшення маси тіла веде до зниження багатьох ризиків і підвищенню якості життя.

Відносно недавно завершилися дослідження, які виявили зв’язок ожиріння і деменції. Також зайва вага є негативним фактором для розвитку раку молочної залози у жінок старше п’ятдесяти. Зрозуміло, більша частина ризиків виникає через вік і генетичну схильність, але ці аспекти змінити неможливо, в той час, як вага піддається контролю.

Ожиріння пов’язане з підвищеним ризиком багатьох видів онкології:

  • рак прямої кишки
  • рак матки
  • рак нирки
  • рак мозку
  • рак стравоходу
  • рак підшлункової залози
  • рак жовчного міхура
  • рак щитовидної залози
  • рак ендометрія (для якого ожиріння – фактор ризику номер один)

Також ми знаємо, що ожиріння збільшує ризик серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу. Надмірна вага створює додаткове навантаження на суглоби, з часом руйнуючи їх, і є спусковим гачком для припливів при менопаузі.

Що з цим робити?

У сучасному світі їжа не просто доступна, її багато і коштує зовсім недорого (якщо порівнювати з довгими віками існування людства). Найчастіше їжа перероблена незліченну кількість разів, рафінована, висококалорійна і настільки ретельно продумана харчовими технологами, що швидше нагадує наркотик. Здавалося б, достатньо купувати цільні продукти і готувати самостійно, але це, на жаль, досить утопічно при сучасному ритмі життя, який поглинає весь наш час.

Сьогодні рекомендації дослідників можна звести до досить простого девізу: “Їжте не дуже багато, в основному, рослинну їжу”. Усе. Для початку цього вистачить.
Якщо ви готові перейти до наступного кроку, то нехай це будуть фізичні вправи. Почніть рухатися. Зовсім необов’язково годинами пихкати в спортзалі, достатньо ходити, грати з дітьми і внуками, вигулювати собаку і вибирати піші прогулянки замість зайвої поїздки на машині або маршрутці.

Вам не потрібно бути досконалою, ви вже достатньо гарні. Важливий не результат, а процес, те, наскільки завтра ви станете міцнішими, здоровішими і енергійнішими, ніж були вчора. Світ завжди готовий поставити для вас планку вище, але чужі стандарти можна відкинути разом з нав’язаним почуттям провини і насолоджуватися власним прогресом.

Поділись


Новини партнерів