Науковці розповіли, чим загрожує вагітним жінкам високий тиск

Нове дослідження показало, що жінки, у яких спостерігається підвищений кров’яний тиск під час вагітності, вдвічі частіше мають підвищений ризик появи хвороб серця та нирок, ніж вважалось раніше, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Для цього дослідження науковці зібрали дані про понад 9800 вагітностей серед більш, ніж 7500 жінок в окрузі Олмстед, штат Міннесота, які народили між 1976 та 1982 роками.

За цей час у 659 жінок під час вагітності було 719 розладів високого артеріального тиску, включаючи гестоз, серйозне ускладнення, яке відзначається високим кров’яним тиском та ознаками ураження органів.

У жінок до 20 років і старше 35 років спостерігалися найвищі показники гестозу та гестаційної гіпертензії.

За 36 років спостереження у 571 жінки з гіпертонічними розладами вагітності (ГРВ) розвинулись хронічні захворювання, такі як аритмія, ішемічна хвороба серця, серцева недостатність, інсульт, хронічна хвороба нирок або гіпертонія.

Це говорить про те, що 1 з 6 вагітних жінок має підвищений ризик захворювань серця або нирок. У жінок, що мали ГРВ, ці хвороби розвинулись раніше, ніж в інших.

Провідна авторка дослідження доктор Весна Гарович, професор медицини в клініці Майо в Рочестері, штат Міннесота, відзначила, що, хоча показники ГРВ зросли за останні три десятиліття, ніхто не вивчав жінок, у яких, можливо, був підвищений артеріальний тиск під час однієї вагітності, але не всіх.

“Спостерігаючи тільки показники ГРВ на одну вагітність, ми значно недооцінювали кількість жінок, які страждають на це захворювання, і, можливо, ризикують отримати захворювання серця або нирок в майбутньому”, – заявила Гарович.

“Аналіз показників на одну жінку, а не на одну вагітність, дозволив вивчити дані жінок, у яких була більш, ніж одна вагітність, і в яких ГРВ були тільки під час однієї з них”, – додала вона.

Звіт про дослідження був опублікований 4 травня в журналі Американського кардіологічного коледжу.

Поділись


Новини партнерів