Експерти назвали продукти, якими можна компенсувати нестачу вітаміну D під час самоізоляції

Вітамін D – одна з найважливіших поживних речовин, що необхідна організму для побудови та підтримки здоров’я кісток. Крім того, він сприяє засвоєнню кальцію, який також необхідний нашим кісткам. Вітамін D також допомагає підтримувати імунітет, здоров’я травної та нервової системи. Дослідження показали, що вітамін D запобігає таким захворюванням, як депресія, діабет, рак та хвороби серця, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Дуже багато людей страждає від дефіциту вітаміну D, що позначається на їхньому здоров’ї. Він може вироблятись у нашому організмі, але зараз, під час карантину, більшості людей не вистачає сонця для цього. Нещодавні дослідження показали, що вітамін D, отриманий з дієтичних добавок, не дає тих переваг, які ми отримуємо від того ж вітаміну, який надходить до організму з продуктами харчування.

Тому для того, щоб компенсувати нестачу вітаміну D під час самоізоляції, варто включити до свого раціону такі продукти харчування:

Лосось. Одне з найвідоміших джерел вітаміну D, з мінусів якого можна згадати лише високу вартість. При цьому варто пам’ятати, що вміст вітаміну D в дикому лососі і в тому, який вирощений на фермі відрізняється – лосось з рибної ферми містить його значно менше. В Україні продається переважно саме такий лосось.

Оселедець та сардини. Оселедець можна їсти сирим, консервованим, копченим або навіть маринованим. Це чудове джерело вітаміну D. Він, як відомо, містить 216 МО (міжнародних одиниць) на 100 грамів. Однак потрібно бути обережними, оскільки мариновані оселедці містять багато натрію. Ще одне чудове джерело вітаміну D – консервовані сардини, які містять 177 МО на 100 грамів.

Консервований тунець. Його люблять за простоту приготування та аромат. Більше того, він є прекрасним джерелом вітаміну D. Він містить 268 МО на 100 грамів. Він також багатий на вітамін К. Однак консервований тунець також містить метилртуть, токсин, що часто зустрічається у рибі. Якщо споживати його надто багато, він може бути шкідливим для нашого організму.

Яєчні жовтки. Морепродукти – не єдине джерело вітаміну D. Цілі яйця є ще одним ідеальним джерелом цієї поживної речовини. Більша частина білка знаходиться в яєчному білку. Жири і вітамін містяться в жовтку. Одне яйце може містити до 37 МО вітаміну D.

Гриби – одне з найкращих нетваринних джерел вітаміну D. Вони можуть синтезувати вітамін D від впливу УФ-променів. Однак, на відміну від людської шкіри, гриби виробляють вітамін D2, який не такий ефективний, як вітамін D3, що синтезується у нашому організмі під впливом сонця. Вони містять до 2300 МО на 100 грам порції.

Не так багато продуктів у природному вигляді містять вітамін D, саме тому ми так часто збагачуємо їх поживними речовинами.  Збагачене коров’яче молоко містить 115-130 МО вітаміну D на склянку, а також багате на кальцій і фосфор. Ще один продукт, який зазвичай збагачується – соєве молоко, яке популярне серед вегетаріанців та веганів. Одна чашка збагаченого соєвого молока може містити до 117 МО вітаміну D. Людям, які не вживають молока, слід звернути увагу на деякі соки, наприклад апельсиновий, які також збагачуються. Вони можуть містити 100 МО вітаміну D на склянку.

Поділись


Новини партнерів