Нове дослідження показало, що стрес на роботі може впливати на здоров’я судин

Робочий стрес може збільшити ризик госпіталізації із захворюванням периферичних артерій, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Захворювання периферичних артерій (ЗПА) виникає, коли холестерин або інші жирові речовини накопичуються в кровоносних судинах далеко від серця – зазвичай в ногах – і обмежують кровообіг. Якщо не лікувати його, ЗПА збільшує ризик серцевих захворювань та інсульту.

Попередні дослідження пов’язували робочий стрес з іншими видами закупорки артерій, але мало хто спеціально досліджував ЗПА. Нове ж дослідження оцінило зв’язок між робочим стресом та ЗПА. Результати були опубліковані 28 квітня в журналі Американської асоціації серця.

“Наші результати свідчать про те, що стрес, пов’язаний з роботою, може бути фактором ризику захворювань периферичних артерій. Так само це стосується захворювань серця та інсульту”, – сказала ведуча авторка дослідження Катріїна Хейкіля. Вона є старшим науковим співробітником Каролінського Інституту у Швеції.

Дослідники проаналізували дані про стан здоров’я 139 000 чоловіків і жінок, які брали участь у 11 дослідженнях, проведених між 1985 і 2008 роками у Фінляндії, Швеції, Данії та Великобританії. Учасники були в середньому віком 39-49 років і не мали анамнезі ЗПА, коли почалися дослідження.

За 13 років спостереження, кожного року від 0,2% до 1,8% учасників потрапляли до лікарні з ЗПА. За даними дослідження, ризик був у 1,4 рази більшим серед тих, хто має високий рівень стресу на роботі, ніж серед тих, у кого робота спокійна, хоча спостерігається лише кореляція, а не причинно-наслідковий зв’язок.

Існує обмежена кількість доказів, що пов’язують робочий стрес з хворобами серця, але стрес пов’язаний із посиленням запалення та підвищенням рівня глюкози в крові. На думку дослідників, це може сприяти ускладненням і погіршенню ЗПА.

На ЗПА страждає понад 200 мільйонів людей у ​​всьому світі. Серед поширених симптомів біль у ногах під час ходьби.

Поділись


Новини партнерів