Дані свідчать, що COVID-19 може бути причиною інсульту

Американські медики занепокоєні, що люди, значно молодші за групу ризику, помирають від інсульту через COVID-19, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Washington Post повідомляв, що молоді люди та люди середнього віку, хворі на COVID-19, але без важких ускладнень, вмирають від інсультів.

У доповіді зазначено, що сильно зросла кількість інсультів серед людей віком 30-40 років у тих районах, які сильно постраждали від коронавірусу – це змінює погляд на розвиток хвороби, яку він викликає.

Хоча кількість постраждалих відносно невелика, але достатня, щоб поставити під сумнів розуміння вірусу.

“Спочатку вважалось, що вірус небезпечний в першу чергу для легенів, але потім стало зрозуміло, що він вражає майже кожну систему органів в організмі” – сказано в повідомленні.

До недавнього часу було мало надійних даних про інсульти та COVID-19. З Уханю, Китай, був один звіт, який показав, що деякі госпіталізовані пацієнти перенесли інсульт, переважно важкохворі та люди похилого віку. Але на існування цього зв’язку вказувала, скоріше, інтуїція багатьох розумних людей, ніж надійні докази”, – заявила Шеррі Х.Й.Чоу, лікар-невролог Університету Пітсбургу.

Але зараз три великі медичні центри США збираються публікувати дані про зв’язок інсульту та коронавірусу. В кожному з центрів було лише по кілька десятків випадків, але вони можуть дати нову інформацію про вплив коронавірусу на життєво важливі органи.

Інсульт – це порушення кровообігу в мозку, яке може бути викликане різними причинами. Наприклад, інсульт може бути спричинений проблемами з серцем, закупореними через холестерин артеріями, навіть зловживанням наркотиками. Міні-інсульти часто не завдають довготривалої шкоди і їхні наслідки зникають самостійно протягом 24 годин. Але часто наслідки інсульту можуть бути катастрофічними.

Аналізи показують, що в інфікованих коронавірусом частіше бувають серйозні інсульти, часто з летальними наслідками. Вони, як правило, викликані закупоренням судин головного мозку,  і можуть пошкодити одразу ділянки мозку, які відповідають за рух, мовлення та прийняття рішень, оскільки вони знаходяться поруч з основними судинами.

Багато дослідників вважають, що причина інсультів у пацієнтів з COVID-19 полягає у згущенні крові, яке спостерігається в багатьох інфікованих.

Згустки, що утворюються на стінках судин, піднімаються вгору. Той, що утворився у ногах, може переміститись до легенів, викликаючи закупорення, що називається легеневою емболією. Емболія ускладнює дихання – поширена причина смерті пацієнтів із COVID-19. Згустки в серці або поблизу нього можуть призвести до серцевого нападу, ще однієї поширеної причини смерті. Якщо згусток дійде до мозку, він може спричинити інсульт.

Чоу каже, що утворення згустків може бути як результатом впливу вірусу на судини, так і результатом імунної реакції. Чоу сподівається визначити це шляхом аналізу даних про інсульти та інші неврологічні ускладнення у тисяч пацієнтів із COVID-19, які лікувались у 68 медичних центрах у 17 країнах.

 

Поділись


Новини партнерів