Як позбутись головного болю та коли слід звернутись до лікаря

Головний біль – одни з найбільш поширеніших різновидів болю. Він може бути спричинений різними факторами, пише Жіночий світ

Виділяють два типи головного болю – первинний та вторинний. Первинний головний біль не пов’язаний з іншими медичними станами. Тоді як вторинний головний біль є наслідком різних проблем зі здоров’ям, скажімо синусової інфекції чи гіпертонії.

Щоб позбутись вторинного головного болю, потрібно боротися з тією проблемою, що його спричинила. Але існують способи позбутись первинного головного болю.

Перш за все треба з’ясувати, що є його тригером. Це може бути порушення режиму сну, зневоднення, неправильне харчування, стрес, тощо.

Якщо ви підозрюєте, що причиною головного болю може бути зневоднення, намагайтесь пити достатню кількість води. За словами лікаря Керрі Лам, зневоднений організм намагається зберегти вологу, звужуючи судини. При цьому нестачу вологи не вдастся компенсувати алкоголем – хоч це й рідина, він тільки більше зневоднює організм. А конгенери, які в ньому містяться, теж можуть бути причиною головного болю.

Ще одна поширена причина головного болю – незбалансоване харчування. Якщо ви часто пропускаєте прийоми їжі або ж захоплюєтесь нездоровими закусками, у вас може виникнути головний біль, спричинений стрибками рівня цукру в крові. Тож якщо ви часто відчуваєте головний біль після їжі, намагайтесь зменшити споживання цукру, включіть до свого раціону продукти, багаті на білок, та дотримуйтесь режиму прийому їжі.

У випадку, якщо ваш головний біль спричинено стресом, допомогти можуть дихальні вправи. Вдихніть, порахуйте до п’яти, видихніть, знову порахуйте до п’яти. Виконуйте таку вправу кілька хвилин. Можете спробувати йогу та медитацію, якщо ви їх практикуєте.

Якщо ж ви маєте справу з мігренню, без медикаментів вам не впоратись. На ринку є безліч безрецептурних знеболювальних, але, якщо вас турбують мігрені, краще підібрати собі препарат разом з лікарем.

Хоча більшість випадків головного болю є епізодичними і не викликають занепокоєння, якщо у вас болить голова регулярно, слід звернутись до лікаря. Особливо хочеться сказати про біль після фізичних травм. Нормально, якщо травмована ділянка якийсь час болітиме. Але якщо біль супроводжується раптовими нападами гострого болю, лихоманкою, судомами, тощо, негайно зверніться по медичну допомогу.

Також слід звернутись до медиків, якщо у вас не тільки болить голова, а і двоїться в очах, втрачається чіткість зору, німіє обличчя, або з’являються будь-які когнітивні зміни.

Поділись


Новини партнерів