Швейцарські вчені з’ясували, як саме коронавірус вражає життєво важливі органи

Вірус SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-19 – це новий вірус, який спричинив справжній хаос у світі і вразив вже понад 2,5 мільйони людей. На даний момент не існує специфічного лікування або вакцини від нього, тому поява нової інформації про вірус дозволяє медикам наблизитись до розробки ефективної терапії та призначати людям найкращі методи профілактики, пише Жіночий світ

Дослідження встановили, що, хоча COVID-19 – це респіраторне захворювання, вірус вражає також серце, печінку, нирки, тощо, а не лише легені. Тепер швейцарське дослідження встановило, що вірус атакує кровоносні судини по всьому тілу, а значить, може вражати майже будь-який орган, викликаючи важкі ускладнення у інфікованих.

Дослідження опубліковано у журналі The Lancet. Було встановлено, що не тільки легені, а кровоносні судини, які розносять корисні речовини по всьому тілу, атакуються новим коронавірусом. За словами Франка Рушицька з лікарні Університету Цюріха, вірус вражає захисний шар клітин, що називається ендотелієм. Це призводить до  проблем з мікроциркуляцією, що може спричинити зменшення припливу крові до різних частин тіла.

Це означає, що коронавірус може вражати майже будь-який орган в організмі, а не лише легені. Це ще одна причина того, що курці та люди з захворюваннями судин більш схильні до ускладнень від COVID-19.

Автори дослідження виявили сліди вірусу в клітинах ендотелію у пацієнтів із підтвердженими випадками хвороби та запалення клітин життєво важливих органів. Щоб знизити ризики, науковці радять зміцнити здоров’я судин та відмовитись від паління.

Поділись


Новини партнерів