Експерти розповіли, чи може сіль послаблювати імунітет?

Їжа, що містить багато солі, послаблює захисні сили організму, підвищуючи в ньому вироблення глюкокортикоїдів. Тим часом, від хорошого імунітету залежить наше здоров’я в період пандемії коронавірусної інфеціі нового типу, пише німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Недавні дослідження показали, що гормони групи глюкокортикоїдів, здатні пригнічувати запальні процеси, також можуть послаблювати імунітет при підвищенні їх концентрації в організмі. Вчені Боннського університету констатують: побоювання в зв’язку з цим викликає те, що їжа, що містить багато солі, може збільшувати вироблення глюкокортикоїдів – таким чином, вона знижує опірність організму, включаючи COVID-19.

Спочатку наукові фахівці вивчали питання, як їжа з високим рівнем солі впливає на стан бактеріального мікробіому кишечника. Був проведений експеримент на гризунах, раціон яких протягом тижня містив в собі підвищену кількість солі.

Випробування показало, що сіль знизила здатність їх органу протистояти колібактеріям і лістеріям – бактеріям, здатним викликати пієлонефрит, харчові отруєння. Імунітет тварин слабшав так, що патогенні мікроорганізми розмножувалися набагато швидше, ніж у тих, хто не вживав багато солі з їжею.

«Їжа з високим вмістом солі пригнічує захисні сили важливих імунних клітин нейтрофілів: білих кров’яних тілець, завдання яких полягає у знищенні шкідливих чужорідних частинок, бактерій вірусів. У тварин до ослаблення захисної функції нейтрофілів призвів підвищений вміст глюкокортикоїдів в крові», – розповіли автори проекту.

Вони також перевірили дію солі на чоловіків і жінок, щодня протягом тижня отримували на додаток до свого раціону по 6 грамів кухонної солі. В результаті у людей значно зросла концентрація глюкокортикоїдів в крові і одночасно сильно знизилася активність імунних клітин нейтрофілів.

«Те, що більшість з нас вживає набагато більше солі, пов’язане в першу чергу з харчовими продуктами, що пройшли переробку. Особливо багатими джерелами солі в нашому раціоні є промислово перероблені продукти на кшталт хліба, ковбасних виробів, сиру», – констатували фахівці.

Поділись


Новини партнерів