Експерт розповів, коли денний сон корисний

Якщо до середини дня ви почуваєтесь виснаженими і дратівливими, можливо, вам потрібен короткий денний сон. Насправді поспати вдень кілька разів на тиждень навіть корисно для здоров’я в довгостроковій перспективі, пише Жіночий світ з посиланням на Insider. Але ви не повинні заміняти цим повноцінний нічний сон .

“Денний сон протягом 20-30 може стати альтернативою вживанню великої кількості кави”, – каже Алекс Димітров, доктор наук психіатр і засновник Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine.

30 хвилин сну вдень можуть покращити ваш настрій та пам’ять. Також денний сон може зняти ознаки втоми, такі як дратівливість, низька мотивація та сонливість.

У дослідженні 2016 року, опублікованому в Chronobiology International, науковці вивчали вплив денного сну на учасників дослідження. Ті, хто дрімав протягом 30 хвилин, демонстрували поліпшення настрою, в той час як сон тривалістю до 10 хвилин навпаки, погіршував настрій піддослідних.

В той же час варто врахувати, що якщо ви занадто довго або занадто пізно спатимете вдень, це може зіпсувати вам нічний сон. Якщо ви проспите більше 30 хвилин, то можете почуватись більш втомленими, ніж до того. Це називається інерцією сну. Коли ж ви лягаєте подрімати пізно вдень, то це ускладнить засинання ввечері, тому відмовтесь від денного сну після 15.00.

Якщо ви часто відчуваєте потребу подрімати вдень, імовірно ви не висипаєтесь вночі. Денний сон повинен бути винятком, а не правилом, постарайтесь лягати спати раніше, щоб отримати повноцінний нічний відпочинок. Дослідження, опубліковане в журналі Heart показало, що денний сон 1-2 рази на тиждень пов’язаний зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань. Але якщо дрімати вдень частіше, корисний ефект зникає, а порушення нічного сну збільшують ризик захворювань серця.

Тож, для того, аби денний сон приніс вам користь, потрібно:

  • Спати не більше 20-30 хвилин
  • Не лягати після 15.00
  • Створити комфортне середовище (світло, температура приміщення і т.д.)
  • Не спати вдень більше 2 разів на тиждень
Поділись


Новини партнерів