Вчені з’ясували, звідки потрібно отримувати вітамін D, щоб покращити здоров’я серця

Давно відомо, що вживання продуктів, багатих вітаміном D, корисно для наших кісток, зубів та м’язів. Тепер любителі сиру, яєць та жирної риби можуть бути впевнені, що вони так само корисні для серця, пише Жіночий світ з посиланням на Whatnews2day.

Вчені виявили, що продукти, багаті на вітамін D можуть зменшити імовірність інфаркту або інсульту. Більше того, з’ясувалося, що найбільшу користь можна отримати саме від багатої на вітамін D дієти, а не від аптечних добавок.

Ефект частіше спостерігався у чоловіків, ніж у жінок. Дослідники проводили опитування понад 3000 людей старше 11 років протягом місяця. Учасники розповідали, які страви та напої вони вживали та яким був розмір їхніх порцій. Риба та яйця були основними джерелами вітаміну D.

Результати, опубліковані в Journal of Human Nutrition and Dietetics, показали, що ті, хто споживав найбільше вітаміну D, мали найменший ризик виникнення серцево-судинних захворювань, серцевих нападів або інсультів.

Дослідники виявили, що чоловіки, які дотримувались раціону з найнижчим вмістом вітаміну D, найчастіше стикались з інсультами та інфарктами, але у жінок такої чіткої залежності не спостерігалося. Попередні дослідження дієтичних добавок вітаміну D показали, що значного ефекту на здоров’я серця вони не дають.

Автор дослідження Матіна Куварі з Університету Харокопіо в Афінах сказав: “Споживання продуктів з високим вмістом вітаміну D допомагає запобігти появі серцево-судинних захворювань. Це дослідження виявило, що збільшення споживання вітаміну D з продуктів харчування може забезпечити захист від проблем, пов’язаних із серцем, особливо у чоловіків, на відміну від прийому добавок вітаміну D, що продаються в аптеках.

“Наскільки нам відомо, це дослідження одне з небагатьох, яке окремо оцінює вплив на здоров’я вітаміну D, отриманого виключно з їжі”.

Поділись


Новини партнерів