Дієтолог розповів, як зрозуміти, що ви вже не голодні та уникнути переїдання

Карантин запроваджено у всьому світі в тій чи іншій формі, завдяки чому мільйони людей опинилися в ізоляції. І в такій ситуації дуже просто почати переїдати. Одні заїдають стрес, викликаний тривожними новинами та незвичними обмеженнями, інші ж просто нудяться. І зараз питання “скільки ж людині потрібно з’їдати на день” як ніколи актуальне, пише Жіночий світ

Дієтолог Руджута Дівекар, яка працює з індійськими знаменитостями, розповідає, як можна визначити, скільки насправді їжі вам потрібно.

Перш за все доктор Дівекар каже, що підрахунок калорій не дасть однозначної відповіді. Кількість спожитих калорій – це лише один з багатьох факторів. Щоб виміряти, скільки їжі вам потрібно, вона рекомендує два підходи – карту психічного харчування та карту пропорцій.

Карта психічного харчування враховує, що відчуття ситості приходить через деякий час після закінчення трапези. Коли ви їсте надто швидко, організм не встигає подати сигнал, що ви вже наситились і ви можете з’їсти надто багато. Доктор Дівекар радить не поспішати, завжди їсти сидячи, сконцентрувавшись на смаку та текстурі страви. Важливо їсти у тиші, щоб вас ніщо не відволікало. Ще одна хитрість, про яку розповіла  Руджута Дівекар – визначити, скільки ви збираєтесь з’їсти і покласти в тарілку половину цієї порції. При цьому потрібно витратити вдвічі більше часу, ніж звичайно, на пережовування. Коли ви з’їсте те, що в тарілці, запитайте себе, чи досі ви відчуваєте голод. Якщо так, то візьміть половину того, що залишилось і повторіть процес. Якщо ж ні, то ви можете виявити, що звикли їсти значно більше, ніж насправді потрібно вашому організму.

Карта пропорцій передбачає дотримання певних співвідношень продуктів у вашій тарілці – 50% страви повинні складатися з круп або зернових, 35% – з бобових, м’яса або овочів. Ще 15% – це не обов’язкові доповнення, такі як соуси. Якщо у страві будуть всі поживні речовини у правильних співвідношеннях, то шанси з’їсти щось зайве значно скорочуються.

Поділись


Новини партнерів