Психолог розповів, як подолати прокрастинацію

Всі ми з цим стикалися – нам потрібно виконати якесь завдання, але ми ніяк не можемо до нього взятися. Натомість ми перевіряємо електронну пошту, гортаємо стрічку новин у соцмережах, чи просто дивимось у монітор комп’ютера, поки наш розум перебуває деінде, пише Жіночий світ з посиланням на Cleveland Clinic.

Здатність сконцентруватись на тривалий час є життєво важливою для виконання завдань.

Клінічний психолог Скот Біа дає такі поради для подолання прокрастинації:

  • Не поринайте у власні думки. Іноді ми надто багато думаємо про сторонні речі і втрачаємо контакт з оточенням. Зосередьтесь на тому, що відбувається навколо.      Є багато прийомів, які дозволять вам звільнити мозок. Наприклад, можуть допомогти звуки чи запахи, які повернуть вас до реальності, коли ви знову відволічетесь.
  • Поставте на видне місце фотографії членів сім’ї або домашніх улюбленців. Вони можуть викликати приємні спогади, допомагаючи очистити думки та зосередитись. Але їх потрібно змінювати час від часу, інакше ви до них звикнете і вони сприйматимуться просто як фон.
  • Прогуляйтесь. Якщо у вас виникають проблеми з концентрацією, але вийти на прогулянку можливості немає, подивіться у вікно на дерева кілька хвилин. Дослідження 2017 року показало, що люди, з вікна яких було видно зелень та дерева, робили менше помилок та краще концентрувалися, порівняно з тими, у кого з вікон було видно тільки будинки. Вже через 40 секунд споглядання природи підвищується уважність. Може здаватись, що порада відволіктися від завдання, щоб краще його виконати, дещо нелогічна, однак зосередження уваги на одному і тому ж об’єкті протягом тривалого часу виснажує наші психологічні ресурси.                        “Якщо ви коли-небудь розгадували кросворд, то знаєте, що, коли ви застопорюєтесь, потрібно на кілька хвилин відволіктись”, – говорить доктор Біа. “І коли ви знову до нього візьметесь, то питання, які здавались незрозумілими, раптом почнуть здаватись цілком очевидними”.
Поділись


Новини партнерів