Стало відомо, які вправи найкраще допомагають при гіпертонії

Дослідження показали, що вправи з пілатесу можуть допомогти зменшити жорсткість артерій та знизити високий кров’яний тиск, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Пілатес – це комплекс вправ, який зміцнює м’язи, покращує гнучкість та поставу, а також допомагає контролювати дихання.

У дослідження взяли участь 28 жінок з ожирінням віком від 19 до 27 років, які мали гіпертонію. Учасниці не палили, не мали хронічних хвороб та займалися фізичними вправами менш, ніж 90 хвилин на тиждень.

Учасниць поділили на дві групи – половина жінок займалися пілатесом 12 тижнів під наглядом інструктора, а контрольна група не вносила в свій розпорядок дня ніяких змін. Жінки з першої групи займались пілатесом три рази на тиждень. Кожне заняття тривало годину. Через 12 тижнів в учасниць з першої групи знизилась жорсткість артерій та значно зменшився артеріальний тиск.

При цьому дослідники зазначають, що ці результати не обов’язково свідчать про те, що саме пілатес, а не якийсь інший пов’язаний із заняттям фактор, призвів до падіння артеріального тиску.

Дослідження проводили вчені з університету Мерімаунт, штат Вашингтон. Його результати було опубліковано в American Journal of Hypertension 1 квітня.

“Ми висловлювали гіпотезу, що пілатес може знизити ризик гіпертонії у жінок, які страждають ожирінням. Наші результати свідчать про те, що він корисний для серцево-судинної системи за рахунок зниження артеріального тиску, жорсткості артерій та зменшення ваги  у молодих жінок з ожирінням та підвищеним артеріальним тиском”, – пише керівник дослідження Алєксєй Вонг.

Дослідники стверджують, що вправи з пілатесу та аеробіки можуть стати ефективною профілактикою гіпертонії, а також інфарктів та інсультів.

Високий рівень ожиріння серед молоді є важливою проблемою в сфері охорони здоров’я. Фізичні вправи допомагають знизити ризики для здоров’я серця, але жінки, що страждають на ожиріння, як правило, не дотримуються традиційних систем тренувань, зазначила команда Вонга.

Поділись


Новини партнерів