Фахівці розповіли, чому так важливо мати хобі

Стрес, або ж режим “бийся чи тікай”, – це реакція нашого організму на потенційну небезпеку. Іноді помірний стрес може бути корисним, він дозволяє ефективно виконувати поставлені завдання. Але тривалий сильний стрес може виснажувати нас як психологічно, так і фізично. В довгостроковій перспективі стрес може нанести серйозну шкоду нашому здоров’ю, пише Жіночий світ.

Один зі способів зняти стрес – це хобі. Музика, танці, садівництво, малювання, та інші види діяльності – це не тільки чудовий спосіб урізноманітнити дозвілля, а і можливість поліпшити психічне здоров’я. Важливо осмислено обирати хобі, щоб воно дійсно приносило вам задоволення.

Окрім зниження рівня стресу, наявність хобі розвиває креативність, сприяє якісному сну, покращує концентрацію та пам’ять, зміцнює імунітет та зменшує ризик захворювань, пов’язаних з метаболізмом.

Ось декілька причин знайти собі хобі, якщо ви його ще не маєте:

  • Відпочинок. Хобі дозволяє зробити перерву у робочій рутині та відволіктися. Людям, що почуваються перевантаженими обов’язками, хобі забезпечить необхідний відпочинок без почуття провини за “змарнований” час.
  • Освоєння нового захоплення переводить організм в стан еустресу, який потребує негайної мобілізації всіх внутрішніх ресурсів для пристосування до нових умов. Це необхідно тим, хто загруз у рутині, особливо під час самоізоляції.
  • Хобі – це джерело задоволення і позитивних емоцій. Воно піднімає настрій і робить людину щасливішою загалом.
  • Наявність хобі запобігає вигоранню. Люди, які відчувають сильний стрес на роботі, потребують менше часу на відновлення сил, якщо мають захоплення.

 

Поділись


Новини партнерів