«Залиште імунітет в спокої»: лікарі розповіли, що ми робимо не так на карантині

Імбир в магазинах коштує дорожче трюфелів, а лимони буквально зносять з прилавків. Чи потрібно «підвищувати» імунітет? Ми запитали у лікарів.

Імунітет працює по повній програмі, щоб захищати нас від бактерій і інфекцій. Але чи можна щось зробити, щоб допомогти цьому відважному бійцю невидимого фронту?

Як переконатися, що імунна система готова боротися з COVID-19 та іншими інфекціями, яких поки ніхто не відміняв? Ми запитали у лікарів, що може нам допомогти.

Як працює наша імунна система?

Давайте з самого початку: імунна система – це справжня корпорація клітин в організмі (в тканинах, крові та інших місцях), які працюють разом. Колективними зусиллями вони запобігають зараженню, обмежують поширення потенційно небезпечних патогенів (таких як бактерії і віруси) і запобігають пошкодженню від неінфекційних агентів (ракових клітин або ультрафіолетового випромінювання).

Вчені-мікробіологи поділяють різні імунні клітини на дві групи: клітини вродженого імунітету і адаптивні.

Клітини вродженого імунітету стоять на першій лінії захисту. Вони виявляють інфекцію і реагують стрімким кидком ударної групи, позбавляючись від загарбників. Адаптивні імунні клітини беруть участь у другій частині імунної відповіді – вони з’являються на етапі позбавлення від тлінних мікробних тілець, що залишилися після атаки «штурмовиків».

Що цікаво, у адаптивної імунної системи є так звана «імунна пам’ять» – коли ці клітини бачать патоген, вони не тільки допомагають позбавитися від загарбника, а й починають активно розмножуватися. Роблять вони це для того, щоб зміцнити імунний захист в майбутньому і підготувати організм до боротьби з інфекцією, якщо та повернеться.

Але в разі нових вірусів, таких як COVID-19, що з’явився на світ лише минулої осені, ні у кого з нас немає готової імунної відповіді. Адаптивні клітини чешуть потилиці (фігурально висловлюючись), гортають енциклопедії і визнають своє безсилля.

Тому немає вакцини від коронавірусу?

Так. Ми не могли створити вакцину від коронавірусу заздалегідь, тому що до недавнього часу саме такого штаму просто не існувало.

Вакцини працюють саме завдяки імунній пам’яті.

Коли нам роблять вакцинацію, наприклад, від грипу, ми піддаємо імунну систему впливу ослабленого вірусу. Він змушує організм заздалегідь збільшити кількість клітин з потрібним «орієнтуванням на злочинця», і якщо ми заразимося під час сезонної епідемії, імунітет буде знати, що робити.

Вакцини тренують наш організм, але не стимулюють всю імунну систему цілком.
Вони призначені для вироблення захисту від конкретних інфекцій – на жаль, щеплення від грипу не робить нас більш стійкими до всього набору сезонних респіраторних захворювань.

Так чи можливо зміцнити імунну систему?

Вчені, які вивчають це питання, вважають глибоко помилковою саму ідею, що імунну систему можна зміцнити якимось одним супер-продуктом. Не існує додаткової імунної броні, яку можна інсталювати в організм, щоб стати невразливим.

Наша імунна система вже працює так, як треба.

Різні її клітини успішно трудяться над тим, щоб розпізнавати потенційні небезпеки і ліквідувати їх. Якщо імунна система стає занадто активною, ці клітини починають атакувати наші власні тканини.

Саме це і відбувається при розвитку аутоімунних захворювань, таких як ревматоїдний артрит, аутоімунний тиреоїдит, або хвороба Крона. Все добре в міру, ми не хочемо, щоб наш імунітет сказився і почав палити з усіх стволів, не розбираючи своїх і чужих.

  • Не існує БАДів або добавок, прямо впливають на імунітет, «підсилюють» його і змушують працювати активніше. У всякому разі, жодне наукове дослідження не підтвердило ефективність природних імуномодуляторів.
  • Немає спеціального комплексу вправ.
  • Немає спеціальної їжі або набору продуктів (навіть якщо Суперфуди обіцяють рай на землі).

Так що ми можемо зробити, щоб зберегти «рідний» імунітет і не дати йому «зіпсуватися»?

Не впускайте загарбників

Як захиститися від коронавірусу і інших інфекцій? Перш за все, зосередитися на тому, щоб не пропустити патогени в організм – запобігти простіше, ніж вилікувати.

Мийте руки з милом в теплій воді, щоразу, коли ви повертаєтеся з вулиці або з під’їзду.
Дотримуйтесь соціальної дистанції.

Залишайтеся вдома, якщо немає крайньої необхідності вийти на вулицю.

Не шкодьте собі

За словами вчених, ми не можемо підвищити імунітет, але можемо вести здоровий спосіб життя, щоб не знижувати активність, яка вже працює. Безперебійна робота всіх органів тіла підтримує роботу імунної системи.

Здоровий організм менш схильний до розвитку хронічних захворювань, які підривають роботу імунітету навіть у тих, кому немає 60-ти. Зміцнюйте здоров’я!

Висипайтеся

Все починається з цього – здоровий сон, як вважають вчені імунологи, підтримує імунну систему. Більш того, він грає ключову роль у формуванні імунітету. Деякі стадії імунної відповіді відбуваються тільки уві сні і регулюються циркадними ритмами організму. Якщо під час хвороби вас постійно тягне поспати, це означає, що все працює як треба.

Правильно харчуйтеся

Нехай у вашому раціоні будуть овочі, фрукти, білки і здорові жири. Харчуйтеся різноманітно, не нехтуючи щедрими дарами природи.

Вітаміни та мінерали, які ми отримуємо з їжі, життєво важливі – в буквальному сенсі. Абсолютно всі системи нашого організму, включаючи імунну систему, отримують енергію і матеріал для нових клітин з їжі.

Чим якісніше ви харчуєтеся, тим нижча ймовірність розвитку нових хронічних захворювань або загострення вже наявних.

Алкоголь теж впливає на імунну функцію, але вже негативно. Можливо, час тимчасово скасувати ваш «келих вина для здоров’я».

Залишайтеся активними

Як не дивно, дослідники поки не змогли точно зрозуміти механізм, яким фізична активність оптимізує роботу імунної системи. Однак, наукові спостереження ясно показують: вправи підтримують функціонування всіх систем в організмі.

Люди похилого віку, які регулярно займаються спортом, мають імунну систему таку ж активну, як у людей на 10-20 років молодших.

Але не перестарайтеся. Йдеться про фізкультуру, а не про спорт. Високоінтенсивні або екстремальні тренування можуть нанести шкоду імунній системі – багато спортсменів, які виснажують свій організм граничними навантаженнями, зараз хворіють коронавірусом.

Для оптимального функціонування імунітету дотримуйтеся помірного рівня активності.

Контролюйте стрес

Легше сказати, ніж зробити, весь світ зараз панікує! Але стрес не дарма отримав прізвисько «тихий вбивця» – як постійні переживання, так і короткі інтенсивні, пригнічують імунну систему.

Піклуйтеся про себе, навіть зараз. Точніше, особливо зараз. Цим ви допоможете собі, своїм близьким, і, в глобальному плані – всій планеті, що бореться зараз з вірусом.

Поділись


Новини партнерів