Вчені встановили зв’язок між режимом сну та здоров’ям серця

Під час карантину, коли багато з нас влаштовують марафони серіалів та кіно, дотримання режиму сну може стати проблемою, але нове дослідження показало, що воно необхідне для підтримки здоров’я серця, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

У цьому дослідження вчені оцінювали зв’язок між режимом сну і частотою серцебиття в стані спокою, і виявили, що у людей, які лягли спати пізніше або раніше, ніж звичайно, серцебиття прискорюється.

“Ми вже знаємо, що збільшення частоти серцевих скорочень у стані спокою означає збільшення ризику серцево-судинних захворювань”, – каже керівник дослідження Нітеш Чаула, професор інформатики та техніки в Університеті Нотр-Дам в штаті Індіана.

“За допомогою нашого дослідження ми з’ясували, що навіть якщо ви спите сім годин на добу, але не лягаєте спати щовечора в один і той же час, ваш серцевий ритм прискорюється не тільки на час сну, а і на всю наступну добу”, – пояснив Чаула.

Дослідники проаналізували дані про час і режим сну та серцебиття, які збирали в 557 студентів коледжу протягом чотирьох років.

Згідно з результатами дослідження, значне збільшення частоти серцевих скорочень у стані спокою відбулося, коли учасники лягали спати на 30 хв пізніше, ніж зазвичай. Чим пізніше людина лягає спати, тим сильніше прискориться серцебиття.

Крім того, дослідники були здивовані, коли виявили, що в тих студентів, які лягали спати раніше, ніж звичайно, теж пришвидшувався серцевий ритм. Але ефект сильно залежав від того, на скільки раніше людина лягала спати – відхід до сну на 30 хв раніше, не сильно впливав на пульс, однак у тих, хто лягав спати раніше на годину і більше, серцебиття прискорювалось відчутно.

Крім того, пульс у тих, хто лягав спати раніше, нормалізувався до ранку, на відміну від тих, хто лягав пізніше, ніж зазвичай.

За словами Чаула, це дослідження показало, що дотримання режиму сну повинно бути частиною здорового способу життя.

Результати дослідження було опубліковано в журналі npj Digital Medicine.

Поділись


Новини партнерів