Вчені: Коронавірус може залишатися в організмі людини навіть після одужання

Люди з легкими випадками COVID-19 можуть переносити коронавірус ще якийсь час після одужання, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

За результатами невеликого міжнародного дослідження, що було проведено у Китаї, у 8 з 16 пацієнтів було знайдено коронавірус через 8 днів після того, як симптоми зникли.

“Найбільш вагомий висновок нашого дослідження полягає в тому, що половина пацієнтів продовжували поширювати вірус навіть після зникнення симптомів”, – сказав автор співавтор Локеш Шарма, викладач з Єльської медичної школи в Нью-Хейвені, штат Коннектикут. “Інфекції можуть залишатись небезпечними куди більше часу, ніж ми вважали раніше”.

Перші симптоми захворювання з’являються в середньому через 5 днів після зараження і зникають через 8. Після одужання пацієнти залишались заразними ще 1-8 днів.

Співавтор дослідження доктор Ліксін Сі, з китайської лікарні PLA в Пекіні, радить: “Якщо у вас були легкі симптоми від COVID-19 і ви залишалися вдома, щоб не заразити людей, продовжте свій карантин ще на два тижні після одужання”.

Сі і Шарма попередили лікарів, що COVID-19 може поширюватися навіть після зникнення симптомів, тому пацієнтів, які одужали, потрібно лікувати так, ніби вони все ще заражені.

Сі сказав, що необхідно провести більше досліджень, щоб дізнатися, чи здатний вірус передаватись на пізніх стадіях зараження COVID-19.

Звіт про дослідження було опубліковано 23 березня в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Поділись


Новини партнерів