Експерти розповіли, як захиститись від бактерій і вірусів, що живуть на грошах

Гроші можуть переносити безліч вірусів та бактерій. Ми ніколи не знаємо, де побувала купюра чи монета, яку нам видали в супермаркеті в якості здачі, пише Жіночий світ.

Наприклад, одне старе і широко цитоване дослідження встановило, що 79% паперових доларів містять сліди кокаїну. Не одна перевірка виявила на паперових грошах збудники різних хвороб. “Гроші служать фомітом, тобто неживим об’єктом, за допомогою якого збудники хвороб можуть поширюватися”, – каже доктор медичних наук Чарльз Бейлі.

Якщо ви передаєте гроші брудними руками, або торкаєтесь брудних грошей, а потім натискаєте кнопку ліфта чи беретесь за дверну ручку, ви можете поширювати інфекції.

Тож людина, заражена вірусом, може легко вас заразити просто через дотик. Дослідження показують, що в середньому купюри передаються з рук в руки близько 55 разів на рік. Але багато людей цього не усвідомлюють або ігнорують ризик.

Хоча тривалість життя мікробів на різних поверхнях відрізняється, деякі віруси можуть жити на папері та металах до 72 годин, саме тому важливо бути обережними з грошима.

Якщо вас турбує, що на банкнотах з вашого гаманця можуть міститись небезпечні бактерії та віруси, ви можете спробувати їх очистити.

“Очистити гроші можливо, однак це набагато складніше, ніж миття рук. Також це передбачає набагато більше контактів із грішми, ніж це необхідно”, – каже Бейлі.

Щоб захиститись від хвороботворних бактерій та вірусів, які можуть жити на ваших банкнотах, мийте руки з милом чи обробляйте дезінфікуючим засобом після того, як ви торкались грошей. Також, перед тим, як взяти до рук гроші, можна вдягнути одноразові гігієнічні рукавички.

Не існує ідеального чи простого способу очищення грошей в домашніх умовах. Звісно, ви можете випрати гроші в пральній машині або ж обробити кожну купюру дезінфікуючим засобом, але Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявила, що найкраще рішення для боротьби з потенційно зараженими грошима – це просто ретельно мити руки після контакту із грішми.

Поділись


Новини партнерів