Вчені: Вітамін D має вирішальне значення для одужання після переломів стегна

Після перелому стегна люди похилого віку з достатнім рівнем вітаміну D в організмі мають більше шансів відновити функцію ходіння, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Дослідниця Сью Шапсес з Університету Рутгерса стверджує, що нестача вітаміну D в організмі може сильно вплинути на швидкість відновлення після переломів.

Було проведено оцінку майже 300 пацієнтів, що проходили реабілітацію після перелому стегна з точки зору рухливості та рівня вітаміну D в організмі. За даними дослідження, люди, у яких рівень вітаміну D був у нормі, частіше могли пересуватись самостійно вже через 30 днів після операції.

Ніякого зв’язку між рівнем вітаміну D та коефіцієнтом смертності знайдено не було. Дослідження показало лише кореляцію між вітаміном D та мобільністю, але причинно-наслідковий зв’язок встановлено не було.

Людям похилого віку рекомендується приймати щодня 800 міжнародних одиниць вітаміну D щодня, щоб запобігти дефіциту.

Вітамін D важливий для здоров’я кісток. Він міститься в таких продуктах, як в молочні продукти, крупи та соки, зелень та жирна риба. Також продаються дієтичні добавки з вітаміном D, а людський організм виробляє його під дією сонячного світла.

Шапсес заявила, що збирається визначити, чи має вітамін D прямий вплив на мобільність, а також на м’язи та когнітивні здібності.

Перелом стегна – одна з найсерйозніших травм після падіння. Такі переломи вимагають тривалої реабілітації і в багатьох випадках пацієнт стає залежним від сторонньої допомоги.

Звіт був нещодавно опублікований в American Journal of Clinical Nutrition.

Поділись


Новини партнерів