Коти можуть заразитись коронавірусом. Чи здатні вони його поширювати?

Нещодавнє дослідження виявило, що коти можуть заразитися новим коронавірусом, який спричиняє COVID-19, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Дослідження, проведене командою Інституту ветеринарних досліджень Харбіна, Китай, також виявило, що заражені вірусом коти можуть поширити його на інших котів. Однак, як вважають дослідники, собаки, свині та кури навряд чи заразяться вірусом SARS-CoV-2.

Раніше були повідомлення про випадок передачі COVID-19 від людини до кота в Бельгії. Приблизно через тиждень у кота з’явилися коронавірусні симптоми, такі як проблеми з диханням, блювота, діарея тощо. Його власник, який подорожував до Італії, заразився COVID-19. Результати тестування ветеринарів університету в Льєжі показали, що кішка заражена коронавірусом.

Однак вчені не знають, чи можуть коти передавати вірус людині. Результати ґрунтуються на лабораторних експериментах із залученням невеликої кількості тварин, які отримували високі дози вірусу SARS-CoV-2.

За словами вірусолога Лінди Сайф з Університету штату Огайо у Вустері, ці результати не відображають взаємодію між людьми та їхніми домашніми тваринами в реальному житті, отже, немає прямих доказів того, що інфіковані коти виділяють достатню кількість коронавірусу, щоб передати його людям.

Команда прищепила п’ять котів коронавірусом. Потім трьох інфікованих котів помістили у клітки поруч із котами, які не були заражені. Команда виявила вірусну РНК у однієї зі здорових кішок, припустивши, що передача відбулася повітряно-крапельним шляхом.

Дослідники також встановили, що тхори теж сприйнятливі до смертельно небезпечного вірусу. Тхори вже використовуються у випробуваннях вакцин проти COVID-19.

Хоча поки немає жодних доказів передачі вірусу від котів до людей, експерти вважають, що результати були достовірними, а котів слід враховувати як додатковий фактор поширення COVID-19.

“Людям слід вживати заходів безпеки при контакті з домашніми улюбленцями, особливо важливо уникати занадто близьких контактів, якщо вони заражені коронавірусом. Важливо розуміти, що цей дослід нічого не говорить про можливість чи неможливість передачі вірусу від кота до людини”, – каже професор Ерік Февре, голова кафедри ветеринарних інфекційних захворювань Університету Ліверпуля.

Поділись


Новини партнерів