Нове дослідження показало, що потенційно COVID-19 може поширюватись через повітря

Нове дослідження показало, що коронавірус потенційно може поширюватись у повітрі, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Результати поки що попередні, вони потребують всестороннього розгляду експертами. Сучасні дані свідчать про те, що COVID-19, викликаний SARS-CoV-2, в основному передається через краплі зі слизових носа та рота і тісні контакти.

Повітряна передача відрізняється від крапельної. Інфекції легко поширюються, коли хворі люди розмовляють, кашляють, чхають, і краплі слизу та рідини з їхніх слизових оболонок потрапляють в повітря. Повітряна передача відбуваються, коли частинки цих крапель (<5 мкм в діаметрі), залишаються у повітрі протягом тривалого часу і передаються іншим на відстані більше 1 м.

Що ж стосується COVID-19, ВООЗ заявила, що передача через повітря можлива лише за певних обставин, які з’являються при проходженні видів лікування, що призводять до утворення аерозолів. Наприклад, ендотрахеальна інтубація чи бронхоскопія.

Експериментальне дослідження, опубліковане в журналі New England Journal of Medicine, проаналізувало стійкість вірусу SARS-CoV-2, який викликає COVID-19. Науковці розпилювали заражені краплі в лабораторних умовах і виявили, що вірус може жити в завислих у повітрі частинках аерозолю протягом трьох годин. Чи може він при цьому поширюватись, вчені не визначали.

“Ми досі не знаємо, наскільки висока концентрація життєздатних SARS-CoV-2 потрібна на практиці для зараження людини, ми хочемо з’ясувати це в новому дослідженні у майбутньому”, – прокоментував результати співавтор дослідження Ділан Морріс, студент випускного курсу кафедри екології та еволюційної біології в Принстонському університеті.

Однак ВООЗ зазначила, що виявлення вірусу в краплях аерозолю через три години не відображає клінічних умов, в яких здійснюють процедури, що призводять до утворення аерозолів.

 

Поділись


Новини партнерів