Дослідження показало, як фізичні вправи впливають на психологічне самопочуття жінок в період менопаузи

Нещодавнє дослідження виявило, що початок менопаузи пов’язаний з погіршенням психологічного самопочуття та симптомами депресії, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Також результати дослідження показують, що збільшення фізичної активності допомагає впоратися з симптомами депресії та покращити емоційний стан у жінок в період менопаузи, а також піднімає рівень задоволеності життям в цілому.

“Згідно з нашим дослідженням, у жінок в період менопаузи частіше зустрічалися симптоми депресії, ніж до менопаузи”, – сказав докторант Дмитро Бондарев з Науково-дослідного центру геронтології та факультету науки про спорт та здоров’я Університету Юваскюли, Фінляндія.

Період менопаузи має три етапи. Перший розпочинається за 5-10 років до менопаузи, коли поступово меснтруальні цикли втрачають регулярність. Применопауза – це період перед останньою менструацією, коли функція яєчників згасає. Та постменопауза – це час після останньої менструації.

Менопауза в середньому наступає у віці 46-52 років. Це – старіння репродуктивної системи жінки, яке має далекосяжний вплив на організм в цілому.

Але зв’язок між менопаузою та психологічним станом жінок вивчається менше. Це дослідження показало, що фізична активність покращує психологічний стан жінок на всіх етапах менопаузи.

“Таким чином, фізична активність під час переходу в менопаузу може допомогти протистояти негативному впливу менопаузи на психічне самопочуття”, – додав Бондарев.

У дослідженні взяли участь 1000 жінок віком від 47 до 55 років, які проживають у місті Юваскюля, Фінляндія. Стадію менопаузи визначали вимірюючи рівень статевих гормонів та фіксуючи регулярність менструацій.

Про психологічне самопочуття та рівень фізичної активності піддослідні повідомляли самостійно.

 

Поділись


Новини партнерів