Що може статися з вашим тілом, якщо ви перестанете пити каву, і що з цим робити

Кажуть, що в кожному істинному любителю кави співіснують 2 особи: одна дає про себе знати до того, як людина зробить свій перший ковток кави, інша з’являється після. Якщо це твердження стосується і про вас, то, швидше за все, ви прекрасно розумієте, наскільки сильне звикання викликає кофеїн.

Ми знаємо, як важко відмовитися від чудової чашки кави вранці. Багато людей не витримують і повертаються до цієї звички. Ось чому ми вирішили з’ясувати, як наші тіла реагують на повну відмову від кофеїну і що можна з цим зробити.

1. Ваша вага, швидше за все, зміниться

Несподівані коливання ваги можуть вибити з колії кого завгодно, а відмова від кави іноді до цього призводить.

Кофеїн розганяє обмін речовин, дозволяючи нашому тілу спалювати калорії більш ефективно. Коли ми перестаємо пити каву і позбавляємо організм кофеїну, ми можемо закономірно набрати пару кілограмів. Хоча, якщо до цього ви випивали по 3 фрапучіно в день, то після відмови від кави ви, ймовірно, навпаки, схуднете, так як станете споживати менше калорій.

2. Буде складніше концентруватися

Вживання кави робить людей більш уважними: кофеїн стимулює викид допаміну і адреналіну, що стимулює активність мозку і підвищує кров’яний тиск. Це означає, що після відмови від кави вам, швидше за все, буде складніше зосередитися на роботі або інших важливих справах, тому що мозок перестане отримувати підживлення, до якого звик.

3. Можливо, з’явиться тремтіння в руках

Можливо, це звучить серйозно, але хвилюватися не варто. Кофеїн – потужний стимулятор центральної нервової системи. Коли ви відмовляєтеся від кави, через відсутність цього стимулюючого ефекту може виникати тремор. Деякі люди відчували такий стан і від регулярного передозування кофеїну.

На відміну від інших симптомів, описаних в цій статті, з тремором кінцівок стикається лише невеликий відсоток людей, які підсіли на кофеїн. Однак хвилюватися не варто – тремтіння в руках зникає приблизно на 9-й день відмови від кави.

4. Ви відчуєте тривогу

Якщо навіть ви в цілому спокійна людина, навряд чи вам вдасться уникнути почуття тривоги, як тільки організм зрозуміє, що залишився без кофеїну. Підвищена тривожність характерна для справжніх кавових фанатів, які вирішили відмовитися від улюбленого напою. Цей стан виникає через хімічний дисбаланс в мозку, викликаний браком кофеїну.

5. Головний біль стане частим явищем

На жаль, головні болі є найбільш поширеним побічним ефектом відвикання від кофеїну. Це обумовлено тим, що кровоносні судини розширюються, покращуючи кровопостачання мозку. Коли організм адаптується до посиленого кровотоку, головні болі з часом зникнуть. Ми знаємо, як це: головний біль і пов’язаний з ним дискомфорт негативно впливають на повсякденні справи.

6. Ви будете відчувати занепад сил

Одна з основних причин, по якій ми звикаємо пити каву, – це заряд енергії, який вона нам дає. На жаль, ефект від кави триває приблизно 5 годин, тому багато хто з нас випивають не по одній чашці в день в надії, що це допоможе сконцентруватися і бути активними.

Коли ви перестанете пити каву, то відчуєте зворотний ефект. Багато тих, хто підсів на кофеїн відчувають втому, коли утримуються від кави.

Як можна зменшити ці негативні наслідки?

Коли ми відмовляємося від ранкової (і вже тим більше денної чашки кави, наші тіла реагують по-різному. Гарна новина полягає в тому, що є способи, за допомогою яких ми можемо зменшити або навіть запобігти цій реакції. Якщо ви хочете назавжди кинути пити каву, то можете випробувати на собі ці поради, які допоможуть вам боротися з наслідками цього рішення.

1. Знижуйте споживання кофеїну поступово

Це найкраще, що ви можете зробити, якщо прийняли рішення знизити споживання кофеїну. Відмовлятися від кави краще разом зі своєю другою половинкою або сусідом по кімнаті. Якщо ви дуже любите каву і п’єте не менше  3 чашок в день, спробуйте протриматися тиждень, випиваючи по 2. Потім ви можете скоротити кількість кави до однієї чашки вранці, після чого перестанете її вживати зовсім. Декілька тижнів виразно допоможе організму впоратися зі стресом через брак кофеїну.

2. Не допускайте зневоднення

Якщо ви стоїте на шляху подолання кофеїнової залежності, вам просто необхідно вживати достатню кількість рідини. Випивайте по склянці води щогодини – цього повинно вистачити. Замініть звичну чашку кави улюбленим чаєм – лише для того, щоб зберегти звичку випивати що-небудь гаряче вранці.

3. Займайтеся спортом і відпочивайте правильно

Коли ви виключаєте кофеїн з вашого раціону, важливо знизити рівень стресу і зберігати необхідний рівень енергії. Ви можете додати в свій розпорядок якісь активності, наприклад 10-хвилинну пробіжку по кварталу або деякі силові вправи. Це добре впливає на циркуляцію крові і дасть вам заряд енергії. Включивши спорт в своє життя, ви зміцните бойовий дух і легко впораєтеся з пристрасним бажанням випити кави.

4. Поміняйте підхід до харчування

Коли ви намагаєтеся відмовитися від кофеїну, вам просто необхідно дещо змінити в своєму раціоні. Дуже важливо вживати в їжу продукти з високим вмістом клітковини. Ідеально, якщо ви будете їсти більше фруктів і овочів, так як вони є кращим натуральним джерелом клітковини.

Клітковина допоможе забезпечити організм енергією, необхідною вам після відмови від кофеїну. Збільшення кількості фруктів і овочів в раціоні має і масу інших переваг. По-перше, підвищується концентрація антиоксидантів, яких вам буде не вистачати під час утримання від кофеїну. А по-друге, вживання більшої кількості клітковини допоможе при запорах, які є ще одним побічним ефектом відмови від кави.

Відмова від кофеїну може вплинути на ваш організм різними способами, і ви повинні бути до цього готові. Саме тому ми вирішили зібрати інформацію про те, чого варто чекати тим, хто твердо вирішив позбутися від цієї звички.

А ви коли-небудь намагалися відмовитися від кофеїну або хоча б скоротити його щоденне споживання? Ми будемо дуже раді, якщо ви поділитеся з нами своїм досвідом.

Поділись


Новини партнерів