Як правильно зберігати ліки, щоб не нашкодити своєму здоров’ю

Дотримуйтесь цих правил заради своєї безпеки!

Питання про правильне зберігання ліків нерідко виникає після хвороби — препарат, що залишився, і його потрібно кудись подіти. Нерідко люди не думають про те, як правильно зберігати ліки і через це препарати стають непридатними.

Є кілька основних правил, які допоможуть визначити, як саме зберігати конкретний препарат. Слідкуйте за тим, що все зберігалося правильно — адже якщо належного виконання правил не буде, від такого прийому може бути більше шкоди, ніж користі.

Читайте інструкції

Саме в інструкції по застосуванню розказано, які умови потрібні конкретному препарату. Не нехтуйте фразами «в сухому, прохолодному місці» або «берегти від впливу прямих сонячних променів». Пам’ятайте: підвіконня і де-небудь — це найбільш невідповідні місця для зберігання медикаментів.

Якщо в інструкції написано зберігати при кімнатній температурі, це означає діапазон від 15 до 25°с. Якщо ж зазначено прохолодне місце, то потрібний діапазон від 5 до 15°С. В цій ситуації підійде холодильник.

Правила пакування та вимоги до місця зберігання

Там, де будуть зберігатися ліки, повинні бути такі умови:

  1. Відповідний температурний режим.
  2. Відсутність зайвої вологи і вогкості.
  3. Не повинне потрапляти сонячне і ультрафіолетове світло.

До самих ліки застосовуються такі вимоги:

  1. Неушкоджена упаковка.
  2. Цілісність самого препарату. Половину таблетки або розкриту ампулу зберігати категорично забороняється.
  3. Дотримання строків придатності. Його потрібно періодично перевіряти і викидати невикористані препарати. Навіть якщо прострочення невелике (1 місяць), можна отримати серйозне отруєння.

Якщо ці параметри дотримані не були, прийом таких ліків забороняється. При неправильному зберіганні вони могли втратити свої властивості та набути зовсім інші.

Як зберігати препарати в холодильнику

Якщо препарат треба зберігати в прохолодному місці, для цього вибирається холодильник. Категорично забороняється зберігати в ньому ліки, на яких немає вказівок поміщати їх в прохолодне місце — вони змінять свої властивості!

Поміщаючи препарати в холодильник, пам’ятайте:

  1. Вони повинні бути захищені від вологи. Виберіть для зберігання герметично закриті харчові бокси відповідних розмірів і складіть ліки в них.
  2. Захист ліків проти вологи. Навіть якщо вони зберігаються в боксі, попередньо оберніть їх в целофановий пакет. Попадання навіть мінімальної кількості вологи зробить їх непридатними для використання.
  3. Ставте бокс подалі від морозильної камери. Пам’ятайте: біля морозилки температура може опускатися нижче +5.
  4. Ні в якому разі не допускайте замерзання ліків.

Джерело

Поділись


Новини партнерів