Знайдено речовину, яка може пом’якшити побічні ефекти антидепресантів

Команда дослідників виявила нову речовину, яка могла б полегшити серйозні побічні ефекти ліків, які приймали пацієнти для лікування важкої депресії, пише Жіночий світ.

Важку форму депресії можна лікувати препаратами, які називаються трициклічні антидепресанти. Вони є більш ефективними порівняно з тими, які застосовуються при легкій та середній формах депресії.

Але поряд з позитивним результатом у боротьбі з важкою депресією, препарати дають досить важкі побічні ефекти. Вони бувають настільки серйозні, що люди з депресією відмовляються від прийому ліків.

Дослідники з факультету охорони здоров’я та медичних наук Університету Копенгагена у співпраці з Lundbeck A/S та Національним інститутом здоров’я в Балтиморі виявили речовину, яка може вирішити цю проблему.

«Ми виявили речовину, Lu AF60097, яка працює інакше, ніж ті, які зараз використовуються. Якщо результати підтвердяться, це може допомогти позбутися серйозних побічних ефектів антидепресантів”,- сказав Клаус Джул Лоланд, професор кафедри нейронауки факультету охорони здоров’я та медичних наук.

Серотонін – так званий нейромедіатор, хімічна речовина, що виробляється в мозку. У людини з сильною депресією рівень серотоніну дуже низький. Антидепресанти дозволяють підвищити рівень серотоніну, блокуючи його виведення.

Побічні ефекти антидепресантів можуть бути будь-якими – від проблем із серцем, які загрожують життю до сильно сухості в роті, порушення зору, розвитку манії, проблем із набором ваги та травленням.

Речовина, яку виявили вчені, дозволяє регулювати транспортування серотоніну не блокуючи його повністю. Це дозволяє зменшити дозування трициклічних антидепресантів, знижуючи ризик появи побічних ефектів, але отримати той самий терапевтичний ефект.

Поки що вчені провели досліди на щурах. Якщо випробування на людях дадуть той самий результат, можна буде використовувати Lu AF60097 при лікуванні важкої депресії.

 

 

Поділись


Новини партнерів