Деякі види раку можуть підвищувати ризик фібриляції передсердь

Люди, які хворіли на певні різновиди раку, мають більш ніж вдвічі вищий ризик аритмії та фібриляції передсердь, пише Жіночий світ.

Фібриляція передсердь характеризується порушеннями серцебиття, запамороченнями та підвищеною стомлюваністю. Якщо її ігнорувати, то з часом вона призводить до згущення крові, серцевої недостатності та інсульту. Люди з фібриляцією передсердь мають в п’ять разів більший ризик інсульту, ніж інші.

“Коли ми розглядали дані пацієнтів з фібриляцією передсердь, то виявили, що у тих, хто хворів на певні види раку, частіше виникають порушення серцевого ритму. Ця тенденція зберігалася навіть після поправки на інші фактори ризику серцево-судинних захворювань”,- сказав головний автор дослідження доктор Мухаммад Хан.

Попередні дослідження показали, що люди з онкологічними захворюваннями мають більший ризик розвитку ФП до та після початку лікування. Але це перше дослідження, яке вивчає зв’язок ФП з конкретними типами раку, стверджують автори.

Їхні висновки ґрунтуються на аналізі даних приблизно 14,5 мільйона людей у ​​США з ФП. Коефіцієнти ФП були найвищими серед хворих на рак передміхурової залози,  товстої кишки, легенів та молочної залози.

“Ми виявили, що хворі на ці форми раку мають в 2,3 рази вищі шанси ФП”,- сказав Хан.

Хоча було виявлено лише кореляцію, результати показують, що інші фактори, пов’язані з конкретними типами раку, можуть сприяти ФП. Наприклад, це може бути циркуляція прокоагулянтів.

Висновки всіх дослідів, які ще не були опубліковані у рецензованих виданнях, вважаються попередніми.

Поділись


Новини партнерів