Рак кишечника: лікарі назвали 5 ранніх ознак, які важливо знати

Кожен третій випадок раку, зареєстрований в нашій країні – це рак кишечника. Щорічно в світі діагностується 1 мільйон нових випадків захворювання цією формою раку, а 500 тисяч чоловік гинуть від нього. Ризик розвитку цього захворювання особливо високий у літньому віці, але й молоді люди можуть опинитися в групі ризику – особливо якщо ведуть сидячий спосіб життя, не їдять достатньо свіжих овочів і занадто захоплюються переробленим м’ясом. Важливо знати ранні ознаки раку кишечника, щоб вчасно вжити заходів і підвищити шанси на успішне лікування.

Анемія

Анемія може бути ознакою внутрішньої кровотечі – в тому числі викликаної раком товстої кишки. Як правило, сліди крові в калі з’являються через півроку після розвитку пухлини, а ось симптоми анемії і знижений гемоглобін з’являються практично відразу. Підвищена втома, запаморочення, блідість – всі ці симптоми досить серйозні, щоб звернутися до лікаря і перевірити стан кишечника.

Задишка

Якщо в організмі розвивається внутрішня кровотеча, тіло додає більше плазми в кров, а ось рівень заліза і еритроцитів залишається колишнім. Через це знижується здатність крові переносити кисень, що і призводить до розвитку задишки. Тому важливо звернутися до лікаря, якщо ви помітили у себе цей симптом.

Здуття живота і судоми

Причин, через які виникають здуття живота або судоми, може бути досить багато, але дуже часто вони обумовлені пухлиною. Особливо якщо супроводжуються іншими симптомами, зазначеними в цій статті. Обов’язково зверніться до лікаря і попросіть направлення на колоноскопію, якщо відзначаєте у себе щось подібне!

Регулярні запори

Постійні і важкі запори можуть бути пов’язані з перешкодою, що утворилася в кишечнику, який не дозволяє каловим масам виводитися з організму – і цією перешкодою цілком може бути пухлина. Якщо ви часто стикаєтеся з утрудненою дефекацією, зверніться до лікаря.

Зміна форми і кольору стільця

Якщо ваш стілець набуває більш тонку або вузьку форму, це також може бути приводом звернутися до лікаря: на розмір і форму виділень може впливати пухлина.

Ще один симптом, який не варто ігнорувати – зміна кольору випорожнень. Якщо вони стали темними, за кольором і консистенцією нагадують смолу, це може говорити про приховану кров у калі, що є однією з ранніх ознак раку кишечника.

Поділись


Новини партнерів